Energiajätteen koostumustutkimus ja jätteenlajitteluohjeiden päivitys : case: Fazer Leipomot Oy, Lappeenrannan leipomo
Lassila, Anna (2021)
Kandidaatintyö
Lassila, Anna
2021
School of Energy Systems, Ympäristötekniikka
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202101272881
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202101272881
Tiivistelmä
Tässä kandidaatintyössä case-yrityksenä toimii Fazer leipomot Oy, Lappeenrannan leipomo. Yrityksillä on tavoitteena parantaa omaa toimintaansa ja samalla tehostaa omien päästöjensä pienentämistä. Tämä antaa yrityksen asiakkaille yrityksestä ja sen toiminnasta vastuullisen kuvan. Tämän kandidaatintyön tarkoituksena on selvittää leipomolle, mitä energiajätteeseen menevää voitaisiin kierrättää paremmin ja mitkä jätteiden lajittelun osa-alueet ovat epäselviä työntekijöille. Tietojen keräämiseksi tehtaalla suoritettiin energiajätteen koostumustutkimus sekä työntekijöille pidettiin henkilöstökysely. Energiajätteeseen menevistä jätteistä voidaan kierrättää paremmin ainakin biojäte, pakkausmateriaalina käytettävä muovi sekä pahvi. Tutkimuksista saatujen tulosten perustella voidaan todeta, että leipomon kaiken lisäksi kannattaa aloittaa myös värillisen muovin kierrättäminen. Muovin lajittelu omaksi jätejakeeksi vähentää energiajätteen määrää ja samalla leipomon kustannuksia sekä antaa leipomolla vuokralla olevalle muovipaalaimelle enemmän kannattavuutta. Henkilöstökyselyn tuloksista selvisi, että uusien jäteastioiden lisääminen ja lajitteluohjeiden uusiminen on tarpeellista sekä henkilöstön kouluttaminen leipomon jätteiden kierrättämiseen on tarvittava toimenpide.