Elintarviketeollisuuden ruokahävikin hallinta toimitusketjussa
Pyymäki, Elsa (2020)
Kandidaatintyö
Pyymäki, Elsa
2020
School of Engineering Science, Tuotantotalous
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020051838095
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020051838095
Tiivistelmä
Ruokahävikki on globaali ongelma elintarviketeollisuudessa. Eri elintarviketoimijat toimitusketjussa ovat alkaneet toimimaan tavoitteellisesti vähentääkseen ruokahävikkiä sekä ympäristö- että kustannussyistä. Työn tavoitteena on selvittää suurimmat syyt ruokahävikin muodostumiseen ja löytää ratkaisuja näihin syihin. Näiden lisäksi työssä pohditaan ruokahävikin ongelmia sekä seurauksia ympäristö- ja kustannusnäkökulmasta. Työ toteutetaan kirjallisuuskatsauksena.
Toimitusketjussa ruokahävikkiä syntyy virheellisen suunnittelun ja yksittäisten epätoimivien ratkaisujen vuoksi. Toimitusketjun osa-alueiden sujuvaan toimintaan, ja siten ruokahävikin vähentämiseen on löydetty toimivia ratkaisuja materiaalivirtojen oikeista hallintamenetelmistä, kuten tilauksesta valmistamiseen ja yksitäisistä keksinnöistä, kuten älykkäistä pakkauksista, joita voidaan hyödyntää aina tuotannosta jälleenmyyntiin.
Toimitusketjussa ruokahävikkiä syntyy virheellisen suunnittelun ja yksittäisten epätoimivien ratkaisujen vuoksi. Toimitusketjun osa-alueiden sujuvaan toimintaan, ja siten ruokahävikin vähentämiseen on löydetty toimivia ratkaisuja materiaalivirtojen oikeista hallintamenetelmistä, kuten tilauksesta valmistamiseen ja yksitäisistä keksinnöistä, kuten älykkäistä pakkauksista, joita voidaan hyödyntää aina tuotannosta jälleenmyyntiin.