Adding value to hazardous analysis and critical control points process by cloud-to-ERP data synchronization
Sommarberg, Mikael (2019)
Diplomityö
Sommarberg, Mikael
2019
School of Engineering Science, Tietotekniikka
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201903209488
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201903209488
Tiivistelmä
The Hazardous Analysis and Critical Control Points (HACCP) process is an essential process in many fields, such as, the food processing field. In this process, a pen and paper have generally been used for documentation but some of the operators in this field have started using a digital solution for it. The main purpose of this master’s thesis is to add value to the HACCP process by integrating the documented data from the case company’s application to a client’s ERP system. As the results of this research, a software integration was developed for this data synchronization and the potential benefits of it and the digitalization of HACCP were researched. In the qualitative research, it was found out that the benefits of the digitalization of HACCP process correlate quite well with the typical benefits of process digitalization. Elintarvikkeiden omavalvonta on oleellinen osa monien eri alojen, esimerkkinä ruoan käsittely alan, arkipäiväisissä toiminnoissa. Monesti tähän prosessiin käytetään edelleen kynää ja paperia, mutta osa prosessia suorittavista toimijoista on siirtynyt digitaalisiin ratkaisuihin. Tämän diplomityön päätarkoitus on lisätä arvoa omavalvontaprosessiin synkronoimalla prosessin suorituksesta kerätyt tiedot (esimerkiksi mittausdata) prosessin suorittaja yrityksen toiminnanohjausjärjestelmään. Tuloksena luotiin ohjelmistointegraatio tapausyrityksen sovelluksen sekä asiakkaan toiminnanohjausjärjestelmän välillä sekä kartoitettiin sen, ja omavalvonnan digitalisoinnin hyötyjä. Laadullisessa tutkimuksessa havaitut hyödyt korreloivat osittain tyypillisten digitalisaatiosta saatavien hyötyjen kanssa.