Lujien ja ultralujien terästen optimaaliset työstöparametrit konepajavalmistuksessa
Alho, Tuomas (2018)
Kandidaatintyö
Alho, Tuomas
2018
School of Energy Systems, Konetekniikka
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2018110647397
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2018110647397
Tiivistelmä
Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena oli kerätä eri tietolähteistä lujille ja ultralujille teräksille lastuamisarvoja konepajavalmistusta varten. Arvoja kerättiin porausta, sorvaus ja jyrsintää varten. Näiden lastuamisarvojen kerääminen yhteen tiiviiseen kokonaisuuteen on tärkeää parhaan mahdollisen lopputuloksen saamiseksi niitä työstettäessä lastuavilla työstömenetelmillä. Optimaaliset lastuamisarvot pidentävät työkalujen käyttöikää, ja näin ollen säästetään työkalujen hankintakuluissa. Työstöparametrit vaihtelevat suuresti käytettävien työkalujen mukaan.
Tässä tutkielmassa olevien arvojen tarkoituksena on olla osa isoa kokonaisuutta, jonka tarkoituksena on helpottaa suunnittelijan työtä tulevaisuudessa varsinkin tuotannon automatisoituessa. Tulevaisuudessa on mahdollista, että konepajatuotanto olisi kokonaan automatisoitua, jolloin robotit veisivät työstettäviä kappaleita työstökoneelta seuraavalle. Työstökoneet työstäisivät kappaleita suunnittelijan ohjelmoimalla ja suunnittelemalla tavalla. Tämän tutkielman sisältämät työstöarvot voivat siis toimia tulevaisuudessa suunnittelijan yhtenä työkaluna tuotannon suunnittelussa.
Tässä tutkielmassa olevien arvojen tarkoituksena on olla osa isoa kokonaisuutta, jonka tarkoituksena on helpottaa suunnittelijan työtä tulevaisuudessa varsinkin tuotannon automatisoituessa. Tulevaisuudessa on mahdollista, että konepajatuotanto olisi kokonaan automatisoitua, jolloin robotit veisivät työstettäviä kappaleita työstökoneelta seuraavalle. Työstökoneet työstäisivät kappaleita suunnittelijan ohjelmoimalla ja suunnittelemalla tavalla. Tämän tutkielman sisältämät työstöarvot voivat siis toimia tulevaisuudessa suunnittelijan yhtenä työkaluna tuotannon suunnittelussa.