Elintarviketehtaan jäähdytysjärjestelmän tarkastelu
Eloranta, Vilppu (2018)
Kandidaatintyö
Eloranta, Vilppu
2018
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201804126510
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201804126510
Tiivistelmä
Teollisuuslaitoksissa tarvitaan usein jäähdytystehoa, jonka käyttökohteita voivat olla sekä prosessien että ilmanvaihdon jäähdytys. Usein jäähdytysjärjestelmä on toteutettu keskitetysti, jolloin kylmäkoneet sijaitsevat niille varatussa tilassa mahdollisesti kaukana jäähdytettävistä kohteista. Lämpö siirretään jäähdytettävistä kohteista kylmäkoneisiin kylmäliuoksen välityksellä. Tässä kandidaatintyössä tarkastellaan jäähdytysprosesseja, kylmäaineita, kylmäliuoksia ja erään todellisen elintarviketehtaan jäähdytysjärjestelmää. Työn tavoitteena oli kartoittaa tarkasteltavan jäähdytysjärjestelmän rakenne ja tunnistaa tärkeimpiä sen toimintaan ja turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä, joiden perusteella järjestelmää voidaan tulevaisuudessa kehittää. Tarkasteltavan jäähdytysjärjestelmän luotettavaan toimintaan vaikuttavaksi tekijäksi tunnistettiin lauhdutustehon riittävyys. Turvallisuuteen vaikuttaviksi tekijöiksi tunnistettiin käytetyn kylmäliuoksen haitallisuus ja kylmäliuosputkiston kunto. Lisäksi merkitystä havaittiin olevan henkilökunnan ohjeistuksella. Havaintojen perusteella tehtiin toimenpide-ehdotuksia epäkohtien korjaamiseksi.