Luomu- ja lähiruoan pakkaaminen : pakkausten vaatimukset ja tulevaisuuden trendit eteläsuomalaisten elintarvikeketjun toimijoiden näkökulmasta
Laaja, Roosa (2016)
Diplomityö
Laaja, Roosa
2016
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201604139576
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201604139576
Tiivistelmä
Luomu- ja lähiruoan kysyntä Suomessa on kasvussa mutta niiden markkinoiden
kasvua hidastavat muun muassa logistiset ja markkinoinnilliset haasteet. Yksi
keino näiden haasteiden ylittämiseen on luomu- ja lähiruoan pakkausten
kehittäminen. Tämän diplomityön tarkoituksena on kartoittaa luomu- ja lähiruoan
pakkausten ja pakkaamisen nykyisiä vaatimuksia ja tulevaisuuden trendejä
elintarvikeketjun toimijoiden näkökulmasta. Tavoitteena on tuottaa uutta tietoa
hyödynnettäväksi pakkauskehityksessä.
Tutkimuksen teoreettisessa osassa kartoitetaan luomu- ja lähiruokamarkkinoita
Suomessa ja Euroopassa, elintarvikeketjua ja sen toimijoiden rooleja sekä
pakkausten tehtäviä ja elementtejä. Tutkimusmenetelmänä on käytetty laadullista
haastattelututkimusta ja tutkimuksen empiiristä osuutta varten haastateltiin 18
elintarvikeketjun toimijaa Etelä-Suomen alueelta.
Elintarvikeketjun toimijoiden tärkeimmät vaatimukset luomu- ja lähiruoan
pakkauksille liittyvät tuotteiden suojaamiseen ja säilyttämiseen sekä pakkausten
erottumiseen tavanomaisen ruoan pakkauksista. Vaatimukset ovat hyvin pitkälti
samoja eri toimijaryhmien kesken. Tulevaisuudessa luomu- ja lähiruoan
pakkaukset ovat toimijoiden näkemyksen mukaan entistä erottuvampia,
ekologisempia sekä tarkemmin asiakkaan ja tuotteen tarpeiden mukaan mietittyjä.
Lisäksi pakkauksiin tullaan laittamaan aktiivisia ja älykkäitä ominaisuuksia,
vaikka osa toimijoista näkeekin ne tarpeettomina. The demand for organic and local food in Finland is growing but there are some
logistics and marketing related challenges slowing down the market growth. One
way to overcome these challenges is to focus on package development. The
purpose of this study is to examine current requirements and future trends of
organic and local food packages from the viewpoint of food chain actors. The
objective is to generate new information that can be exploited in package
development.
The theoretical part of the study reviews the organic and local food markets in
Finland and in Europe, the food chain and the roles of its actors and the tasks and
elements of packages. This study employs qualitative interview method. For the
empirical part of the study 18 food chain actors from Southern Finland were
interviewed.
The food chain actors’ main requirements for organic and local food packages
relate to the protection and preservation of the products as well as to standing out
from the packages of conventional food. The requirements are fairly similar
among different actor groups. In the future the organic and local food packages
will according to the actors be even more distinctive, more ecological and more
thoughtfully designed to meet the needs of the products and customers. There will
also be active and intelligent elements included in the packages even though some
of the food chain actors see them as unnecessary.
kasvua hidastavat muun muassa logistiset ja markkinoinnilliset haasteet. Yksi
keino näiden haasteiden ylittämiseen on luomu- ja lähiruoan pakkausten
kehittäminen. Tämän diplomityön tarkoituksena on kartoittaa luomu- ja lähiruoan
pakkausten ja pakkaamisen nykyisiä vaatimuksia ja tulevaisuuden trendejä
elintarvikeketjun toimijoiden näkökulmasta. Tavoitteena on tuottaa uutta tietoa
hyödynnettäväksi pakkauskehityksessä.
Tutkimuksen teoreettisessa osassa kartoitetaan luomu- ja lähiruokamarkkinoita
Suomessa ja Euroopassa, elintarvikeketjua ja sen toimijoiden rooleja sekä
pakkausten tehtäviä ja elementtejä. Tutkimusmenetelmänä on käytetty laadullista
haastattelututkimusta ja tutkimuksen empiiristä osuutta varten haastateltiin 18
elintarvikeketjun toimijaa Etelä-Suomen alueelta.
Elintarvikeketjun toimijoiden tärkeimmät vaatimukset luomu- ja lähiruoan
pakkauksille liittyvät tuotteiden suojaamiseen ja säilyttämiseen sekä pakkausten
erottumiseen tavanomaisen ruoan pakkauksista. Vaatimukset ovat hyvin pitkälti
samoja eri toimijaryhmien kesken. Tulevaisuudessa luomu- ja lähiruoan
pakkaukset ovat toimijoiden näkemyksen mukaan entistä erottuvampia,
ekologisempia sekä tarkemmin asiakkaan ja tuotteen tarpeiden mukaan mietittyjä.
Lisäksi pakkauksiin tullaan laittamaan aktiivisia ja älykkäitä ominaisuuksia,
vaikka osa toimijoista näkeekin ne tarpeettomina.
logistics and marketing related challenges slowing down the market growth. One
way to overcome these challenges is to focus on package development. The
purpose of this study is to examine current requirements and future trends of
organic and local food packages from the viewpoint of food chain actors. The
objective is to generate new information that can be exploited in package
development.
The theoretical part of the study reviews the organic and local food markets in
Finland and in Europe, the food chain and the roles of its actors and the tasks and
elements of packages. This study employs qualitative interview method. For the
empirical part of the study 18 food chain actors from Southern Finland were
interviewed.
The food chain actors’ main requirements for organic and local food packages
relate to the protection and preservation of the products as well as to standing out
from the packages of conventional food. The requirements are fairly similar
among different actor groups. In the future the organic and local food packages
will according to the actors be even more distinctive, more ecological and more
thoughtfully designed to meet the needs of the products and customers. There will
also be active and intelligent elements included in the packages even though some
of the food chain actors see them as unnecessary.