Catering -alan opiskelijoiden ammatillinen osaaminen työpaikkaohjaajien arvioimana
AIRAKSINEN, AINO (2007)
AIRAKSINEN, AINO
2007
Kasvatustiede, ammattikasvatus - Education, Vocational Education
Kasvatustieteiden tiedekunta - Faculty of Education
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Hyväksymispäivämäärä
2007-09-04
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/urn:nbn:fi:uta-1-17200
https://urn.fi/urn:nbn:fi:uta-1-17200
Tiivistelmä
Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaiseksi Forssan talousalueen catering-alan yritysten työpaikkaohjaajat arvioivat suurtalouskokin- ja palveluvastaavan koulutusohjelmien opiskelijoiden osaamisen. Työelämän edustajat arvioivat opiskelijoiden ammatillista osaamista heidän viimeisillä työssäoppimisjaksoillaan ja muodostavat tämän perusteella käsityksen ammatillisen opetuksen laadusta. Tutkimuksessa pyritään kartoittamaan myös millaista osaamista opiskelijoilta odotetaan, jotta paikkakunnan ammatilliset erityistarpeet tulisivat hyvin huomioiduksi.
Tutkimus toteutettiin kokonaistutkimuksena keväällä 2007 ja siihen osallistui 21 Forssan ammatti-instituutin vakituista työssäoppimispaikkaa. Aineisto kerättiin kyselykaavakkeella, jolla strukturoitujen kysymysten lisäksi oli mahdollisuus esittää vapaasti mielipiteitä ja kehittämisehdotuksia. Tutkimuksen tuloksia tullaan käyttämään catering-alan opetuksen kehittämiseen ja ammatillisten perustutkintojen sisältöjen suunnitteluun talousalueen yritysten tarpeiden mukaisesti. Tutkimus antaa lisäksi arvokasta aineistoa koko oppilaitoksen laatutyön kehittämiseen.
Tutkimuksen tuloksena syntyi kuva Forssan ammatti-instituutin catering-alan opiskelijoiden ammatillisesta osaamisesta, vahvuuksineen ja puutteineen. Työpaikkaohjaajien käsitykset ammatin kannalta keskeisistä osaamisalueista poikkesivat valtakunnallisten opetussuunnitelmien tavoitteista. Työssäoppiminen on tutkimusten mukaan tehokas keino saattaa opiskelijat ammatillisen kasvun ja elinikäisen oppimisen tielle. Hyvässä yhteistyössä ja kannustavassa ilmapiirissä ammatin oppiminen hyödyttää kaikkia osapuolia.
Avainsanat: catering-ala, kokemuksellinen oppiminen, työssäoppiminen, osaamisen laatu, työelämävalmiudet, yhteistoiminta.
Tutkimus toteutettiin kokonaistutkimuksena keväällä 2007 ja siihen osallistui 21 Forssan ammatti-instituutin vakituista työssäoppimispaikkaa. Aineisto kerättiin kyselykaavakkeella, jolla strukturoitujen kysymysten lisäksi oli mahdollisuus esittää vapaasti mielipiteitä ja kehittämisehdotuksia. Tutkimuksen tuloksia tullaan käyttämään catering-alan opetuksen kehittämiseen ja ammatillisten perustutkintojen sisältöjen suunnitteluun talousalueen yritysten tarpeiden mukaisesti. Tutkimus antaa lisäksi arvokasta aineistoa koko oppilaitoksen laatutyön kehittämiseen.
Tutkimuksen tuloksena syntyi kuva Forssan ammatti-instituutin catering-alan opiskelijoiden ammatillisesta osaamisesta, vahvuuksineen ja puutteineen. Työpaikkaohjaajien käsitykset ammatin kannalta keskeisistä osaamisalueista poikkesivat valtakunnallisten opetussuunnitelmien tavoitteista. Työssäoppiminen on tutkimusten mukaan tehokas keino saattaa opiskelijat ammatillisen kasvun ja elinikäisen oppimisen tielle. Hyvässä yhteistyössä ja kannustavassa ilmapiirissä ammatin oppiminen hyödyttää kaikkia osapuolia.
Avainsanat: catering-ala, kokemuksellinen oppiminen, työssäoppiminen, osaamisen laatu, työelämävalmiudet, yhteistoiminta.