Ruokatorvi- ja mahasyövän riskiin voidaan vaikuttaa
Arkkila, Perttu; Saarnio, Juha (2022-09-30)
Arkkila, Perttu
Saarnio, Juha
Suomen lääkäriliitto
30.09.2022
Arkkila, Perttu & Saarnio, Juha (2022) Ruokatorvi- ja mahasyövän riskiin voidaan vaikuttaa. Lääkärilehti 39-40/2022, VSK 77, 1593-1596
https://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
© Lääkärilehti 2022.
https://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
© Lääkärilehti 2022.
https://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023021527285
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023021527285
Tiivistelmä
Tiivistelmä
Ruokatorvisyöpä on lisääntynyt Suomessa jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Mahasyövän ilmaantuvuus pienenee. Näille syöville altistavat tupakanpoltto, ruoka-aineet ja etenkin mahasyövälle infektiot. Perinnöllisillä tekijöillä on myös merkitystä. Runsaasti tuoreita vihanneksia ja hedelmiä sisältävä ruokavalio todennäköisesti vähentää ruokatorven ja mahalaukun syöpien riskiä. Laadukas endoskopia on edellytys syöpien esiasteiden diagnostiikalle ja hoidolle.
Kokoelmat
- Avoin saatavuus [31652]