Oulun ammattikorkeakoulu
ePooki 57/2018

Yhteenveto

19.11.2018 ::

Metatiedot

Nimeke: Yhteenveto. Teoksessa K. Koivisto, L. Paaso, J. Alakulppi & K. Serlo (toim.) Tasa-arvoa, itsemääräämisoikeutta ja mielenterveyttä edistämässä

Tekijä: Koivisto Kaisa

Aihe, asiasanat: perusoikeudet, tasa-arvo

Tiivistelmä: Suomen perustuslaki turvaa kaikkien kansalaisten perusoikeudet, joita ovat muun muassa oikeus elämään, henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen sekä liikkumisvapaus ja yksityiselämän- ja omaisuudensuoja. Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta kieltää syrjinnän sukupuolen perusteella ja velvoittaa edistämään sukupuolten tasa-arvoa, yhdenvertaista kohtelua ja oikeuksia.

Julkaisija: Oulun ammattikorkeakoulu, Oamk

Aikamääre: Julkaistu 2018-11-19

Pysyvä osoite: http://urn.fi/urn:nbn:fi-fe2018110947775

Kieli: suomi

Suhde: http://urn.fi/URN:ISSN:1798-2022, ePooki - Oulun ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitystyön julkaisut

Oikeudet: CC BY-NC-ND 4.0

Näin viittaat tähän julkaisuun

Koivisto, K. 2018. Yhteenveto. Teoksessa K. Koivisto, L. Paaso, J. Alakulppi & K. Serlo (toim.) Tasa-arvoa, itsemääräämisoikeutta ja mielenterveyttä edistämässä. ePooki. Oulun ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitystyön julkaisut 57. Hakupäivä 29.3.2024. http://urn.fi/urn:nbn:fi-fe2018110947775.

Suomen perustuslaki turvaa kaikkien kansalaisten perusoikeudet, joita ovat muun muassa oikeus elämään, henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen sekä liikkumisvapaus ja yksityiselämän- ja omaisuudensuoja. Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta kieltää syrjinnän sukupuolen perusteella ja velvoittaa edistämään sukupuolten tasa-arvoa, yhdenvertaista kohtelua ja oikeuksia.

Oppilaitokset tekevät tasa-arvosuunnitelman, jossa kuvataan toimenpiteitä ennaltaehkäistä sukupuoleen, sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää. Tasa-arvon kannalta suurimpia ongelmia Suomessa ovat tyttöjen ja poikien erot koulutuksessa menestymisessä, naisten ja miesten väliset palkkaerot, sukupuolen mukaisesti eriytyneet ammatit, lähisuhdeväkivalta ja miesten hyvinvointierot. Suomi on yksi sukupuolen mukaan eriytyneimmistä maista koulutuksen ja ammattien osalta. Tyttöjen ja naisten tasa-arvokeskustelun rinnalle on noussut myös miesten ja poikien tasa-arvoasiat. Tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan rakenteellisia muutoksia, jotta koulutus- ja uravalintojen tekeminen olisi tasapuolista. Kuitenkin olennaista on, että koulutus tuottaa Suomeen osaavia ja työelämässä pärjääviä nuoria sukupuolesta riippumatta. 

Sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakkaan ja potilaan itsemääräämiseen ja itsemääräämisen rajoittamiseen liittyviä oikeuksia on kuvattu lakiteksteissä, joita nyt ollaan myös täsmentämässä. Kaikkia ihmisiä tulee kuulla heitä koskevissa asioissa ja päätöksissä, koska ihmisten ymmärrys itsestä muodostuu elämän kokemuksista. Ihminen luo käsitteitä, operoi niiden välisillä suhteilla, tiedostaa itseään ja tajuaa oman ymmärtämisen. Edellä mainittuja ominaisuuksia on hyvä hyödyntää asioista päätettäessä, koulutuksessa, auttamisessa ja terapiassa. Ihmisten kuuleminen omissa asioissa on myös osa taitoa toimia eettisesti asiakkaita ja potilaita kohtaan. Ihmisten itsemääräämisoikeus ei näytä toteutuvan sosiaali- ja terveysalan käytännöissä ja onkin tärkeää, että lain tasoiset täsmennetyt säännökset tulevat ohjaamaan selkeästi toimintaa hoitotyön rajoittamistilanteissa. 

Ihminen on kokonaisvaltainen. Tämä tarkoittaa, että ihmistä ei voi kohdata pelkästään esimerkiksi potilaana, jolla on sairaus tai oppilaana, jolla on oppimisvaikeuksia. Heidät tulee kohdata persoonina. Yksilöinä, joilla on oma elämäntilanne, millä on merkitystä sen hetkisiin kokemuksiin. Mielenterveys on voimavara sisältäen elämän kokemisen myönteisenä, optimismin, itsetunnon ja itsehallinnan tunteen. Lisäksi mielenterveyttä on kyky muodostaa kestäviä ja tyydyttäviä ihmissuhteita sekä selviytyä elämän vaikeuksista.

Kouluissa opettajat voivat edistää lasten ja nuorten mielenterveyttä muun muassa tunnistamalla ja tukemalla oppilaiden vahvuuksia, ylläpitämällä ja kehittämällä myönteistä vuorovaikutusta ja positiivista ilmapiiriä, lisäämällä osallisuuden kokemuksia ja osallistumista sekä ohjaamalla ihmissuhdetaitoja sekä ristiriitojen ja ongelmien ratkaisutaitoja. 

Kampus-opot tukevat oppilaiden personaalista kasvua ja hyvinvointia huomioiden yksilön elämäntilanteen ja historian ohjaustilanteessa. Ohjauksessa esiin tulevat asiat harvoin liittyvät pelkästään oppimisen ja opiskelun ohjaukseen, vaan esille voi tulla opiskelijan fyysinen tai psyykkinen sairaus, oppimisvaikeudet, mullistava elämäntilanne, päihteiden käyttö, taloudelliset vaikeudet tai erilaiset kriisit. Kaikilla tekijöillä on yhteys opiskelijan opintojen etenemiseen ja opiskelukykyyn. Kampus-opon yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on helppo lähestyttävyys ja kyky kohdata opiskelija aidosti omana itsenään.

Vuorovaikutus asiakkaiden ja potilaiden sekä heidän perheidensä kanssa on mielenterveystyössä toimivien hoitajien osaamisen perusydintä. Terapeuttinen vuorovaikutus on hoitajan persoonallista tapaa kohdata asiakas kunnioittavasti, arvostavasti ja luottamista lisäten. Tällöin asiakasta kuunnellaan ja hän saa kertoa kokemuksiaan sairaudestaan sekä elämäntilanteestaan. Hoitaja on kiinnostunut asiakkaasta persoonana. Hoitavan henkilön persoonallisilla ominaisuuksilla on yllättävänkin iso merkitys potilaan kokemuksille saada hoidosta hyötyä ja kokemusta tulleensa autetuksi. Hoitavien henkilöiden luotettavuus, empatiakyky, aitous, sensitiivisyys, lämpö ja positiivisuus sekä ei-arvioiva asenne ovat perusta, joille rakentuvalla vuorovaikutuksella on terapeuttista merkitystä potilaille. Lisäksi hoitajien keskustelu-, kuuntelu- ja tiedonantotaidoilla on merkitystä vuorovaikutuksen terapeuttisuuteen ja autetuksi tulemisen kokemukseen. Terapeuttinen vuorovaikutus on sellaista osaamista, jota voidaan tavalla tai toisella hyödyntää kaikissa ihmisten välisissä vuorovaikutustilanteissa. Vuorovaikutusosaamista voidaan oppia esimerkiksi työnohjauksen avulla, jolloin kokemuksia jaetaan, reflektoidaan ja pysähdytään työasioiden äärelle.