Oulun ammattikorkeakoulu
ePooki 91/2019

Aktivoivia pedagogisia aivopähkinöitä. Ammatillisen opettajakorkeakoulun lyhyet sketsivideot

Pousi Juha (toim.)
12.12.2019 ::

Metatiedot

Nimeke: Aktivoivia pedagogisia aivopähkinöitä. Ammatillisen opettajakorkeakoulun lyhyet sketsivideot

Tekijä: Pousi Juha (toim.)

Aihe, asiasanat: aktivointi, ammatilliset opettajakorkeakoulut, pedagogiikka, verkkovideot

Tiivistelmä: Oulun ammatillinen opettajakorkeakoulu (Amok) on vuosien varrella tehnyt lukuisia pedagogisia videoita. Näiden videoiden käyttötapa ja muoto ovat kehittyneet jatkuvasti. Amokin uusimmat opetusvideot ovat keskustelun herättäjiä eli lyhyitä, aktivoivia esityksiä, niin sanottuja ”trigger-videoita”. Ne ovat vain minuutin tai kahden mittaisia ja sketsimuotoisia.

Amokin sketsitsarja syntyi tarpeesta esittää oppimiseen ja opetukseen liittyviä käsityksiä hyvin tiiviisti ja lyhyesti. Videoiden katsojan on syytä huolellisesti lukea saatetekstit ja suuntaavat kysymykset ja kiinnittää niiden avulla huomionsa videon olennaisiin sisältöihin. Pelkkä ”viihdekatsominen” ei välttämättä tuota haluttua oppimista.

Julkaisussa esitellään lyhyesti Amokin tämänhetkiset lyhytvideot aktivoivine kysymyksineen.

Julkaisija: Oulun ammattikorkeakoulu, Oamk

Aikamääre: Julkaistu 2019-12-12

Pysyvä osoite: http://urn.fi/urn:isbn:978-951-597-189-0

Kieli: suomi

ISBN: 978-951-597-189-0

Suhde: http://urn.fi/URN:ISSN:1798-2022, ePooki - Oulun ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitystyön julkaisut

Oikeudet: CC BY-NC-ND 4.0

Näin viittaat tähän julkaisuun

Pousi, J. (toim.) 2019. Aktivoivia pedagogisia aivopähkinöitä. Ammatillisen opettajakorkeakoulun lyhyet sketsivideot. ePooki. Oulun ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitystyön julkaisut 91. Hakupäivä 25.4.2024. http://urn.fi/urn:isbn:978-951-597-189-0.

Oulun ammatillinen opettajakorkeakoulu (Amok) on vuosien varrella tehnyt lukuisia pedagogisia videoita. Näiden videoiden käyttötapa ja muoto ovat kehittyneet jatkuvasti. 2010-luvun alussa tyypillinen opetusvideo oli suhteellisen pitkä, jopa 15–20 minuuttia. Nyttemmin uusimmat videot ovat paljon lyhyempiä ja iskevämpiä.

Pedagogiset videot

Videoiden käyttö oppimisessa ja opetuksessa ei ole millään muotoa uusi ilmiö. Jokainen muistaa jo kouluajoiltaan erilaisia koulun juhlasalissa esitettyjä opetuselokuvia, joita koko koulu kerääntyi katsomaan. Opetusvideot ja niiden teko ovat osa myös opettajakorkeakoulun jokapäiväistä pedagogista työkalupakkia. Videoiden pedagogista käyttöä on tutkittu pitkään. Esimerkiksi Oulun ammattikorkeakoulun yliopettaja Blair Stevenson on kehittänyt opetusvideoille jaon niiden ”pedagogisen käsikirjoituksen” mukaan. Stevenson, B. 2014. Video Pedagogy in Higher Education: Forms and Functions. Oulun ammattikorkeakoulu, Ammatillinen opettajakorkeakoulu. Ammatillisen opettajakorkeakoulun juhlatilaisuudet 2.-3.9.2014. Hakupäivä 1.10.2019. http://www.oamk.fi/amok/40/juhlatilaisuus/docs/pedagogical_video_use_2014.pdf Länsitie, J., Stevenson, B., Männistö, R., Karjalainen, T. & Karjalainen, A. 2016. Video pedagogy. Video. ePooki. Oulun ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitystyön julkaisut 25. Hakupäivä 2.10.2019. http://urn.fi/urn:nbn:fi-fe2016051812469 Stevensonin jaon mukaan videot voidaan jakaa muun muassa opettajan tuottamiin ja opiskelijoiden tekemiin. Videot voivat olla demonstraatioita, eli oppimiseen tai opetukseen liittyvien tilanteiden esittelyjä, projektiesittelyitä, luentotaltiointeja, aiempien tapahtumien reflektiota, osaamisen esittelyä tai keskustelun herättäjiä.

Amokin uusimmat opetusvideot ovat juuri näitä keskustelun herättäjiä eli lyhyitä, aktivoivia esityksiä, niin sanottuja ”trigger-videoita”. Ne ovat vain minuutin tai kahden mittaisia, sketsimuotoisia ja niiden tarkoitus on kärjistää aiheensa jopa absurdiuteen saakka. Keskustelun herättämiseksi jokaisella videolla on omat aiheeseen liittyvät saatetekstinsä ja aktivoivat kysymyksensä YouTuben infokentässä.

Videoalustan valinta

Amok on valinnut videoalustakseen YouTuben – se on kansainvälinen, ilmainen käyttäjilleen ja toimii useimmissa maailman maissa Oulun ammattikorkeakoulu, Ammatillinen opettajakorkeakoulu. YouTube-kanava (Oulu ProLearn). Hakupäivä 1.10.2019. https://www.youtube.com/user/OuluAmok. YouTube ei kuitenkaan virallisesti näy esimerkiksi Kiinassa. Monissa maissa, kuten Suomessa ja Saksassa on ollut tilapäisiä näyttöestoja, usein copyright-korvauksiin liittyviä. Jokaisessa Amokin videossa on Creative Commons -merkintä saateteksteissä ja myös itse videossa (muotoa CC BY-NC-ND). 

Oulun ammattikorkeakoulussa suunniteltiin erillisen videopalvelimen käyttöä 2010-luvun alussa, mutta sellaisen käyttö ja päivittäminen olisi ollut kallista. Vaikka Googlen omistama YouTube on kaupallinen alusta ja sen tarjoamat videot voivat sisältää mainoksia, on se silti paras, edullisin ja helpoin vaihtoehto.

Amok-sketsien idea

Amokin sketsitsarja syntyi tarpeesta esittää oppimiseen ja opetukseen liittyviä käsityksiä hyvin tiiviisti ja lyhyesti, mitä lyhyemmin, sen parempi. Lähes jokainen pystyy keskittymään videoon, jos sen kesto on korkeintaan kaksi minuuttia! Silti tällaisen videon katsominen ilman esivalmistelua ei välttämättä tuota haluttua oppimistulosta. Siksi katsojan on syytä lukea saatetekstit ja suuntaavat kysymykset huolellisesti ja kiinnittää niiden avulla huomionsa videon olennaisiin asioihin.

Amokin sketsivideot sisältävät englanninkieliset tekstitykset, joten niitä voi katsoa muuallakin kuin Suomessa. Muutamasta videosta on tehty kaksi versiota, suomenkielinen ja englanninkielinen.

Seuraavassa esitellään Amokin sketsivideot lyhyesti aktivoivine kysymyksineen.

 


SKETSIT

Puhuvat päät 

Puhuvat päät -video on ensimmäinen näistä Amokin sketseistä, vain 57 sekuntia alkukuvineen ja lopputeksteineen. Tämä video sai alkunsa opiskelijan valituksesta, että ”videoluennolla oli taas niitä puhuvia päitä”.  Video kärjistää tilanteen siten, että luennoijat ovat tosiaan vain jaarittelevia irtonaisia päitä lautasella. Aktivoivat kysymykset ovat tässä videossa seuraavat:

Näistä kysymyksistä voidaan keskustella pienryhmissä ja esitellä tulokset koko luokalle. Jos opettaja ei halua käyttää tunnilla aikaa pienryhmätyöhön, voivat opiskelijat kirjoittaa omat käsityksensä ja ideansa blogiinsa.

Käsikirjoitus Tommi Karjalainen ja Juha Pousi Ohjaus, kuvaus ja leikkaus Tommi Karjalainen Tuottaja Asko Karjalainen ja Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu

Käsittämätön luento 

Tässä tasan minuutin mittaisessa videossa opiskelija saapuu hiukan myöhässä luennolle. Kauhukseen hän huomaa, ettei ymmärrä luennosta sanaakaan. Kun opiskelija sitten syöksyy paniikissa luentosalista ulos, hän kuulee ettei ”luennoitsija Virtasen” luentoja tajua kukaan muukaan. Tästä videosta tehtiin kaksi versiota, suomeksi ja englanniksi. 

Aktivoivat kysymykset ovat tässä:

Keskieurooppalainen opettajaryhmä korosti, että heistä opettajan pitääkin erottua opiskelijoista ”sivistyneemmän” ja monimutkaisemman puheensa avulla. Tämä kommentti sopii myös seuraavaan videoon.

Käsikirjoitus Tommi Karjalainen ja Juha Pousi Ohjaus, kuvaus ja leikkaus Tommi Karjalainen Tuottaja Asko Karjalainen ja Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu

Käsiteviidakko 

Uusi opiskelija kokee olevansa eksynyt käsittämättömään ympäristöön, jossa uudet käsitteet ja termit estävät etenemisen. Opiskelija arvelee, ettei tule selviytymään taakasta.

Trigger-kysymykset: 

Käsikirjoitus Tommi Karjalainen ja Juha Pousi Ohjaus, kuvaus ja leikkaus Tommi Karjalainen Tuottaja Asko Karjalainen ja Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu

Digiloikka 

Videossa vanhanaikainen opettaja kuljettaa iänikuiset, tutut opetusvälineensä varastoon ja saa tilalle virtuaalilasit ja tabletin. Uuden omaksumisen tiellä tuntuu kuitenkin olevan korkea kynnys ja eteneminen näyttää epävarmalta. 

Ohjauskysymykset: 

Käsikirjoitus Tommi Karjalainen ja Juha Pousi Ohjaus, kuvaus ja leikkaus Tommi Karjalainen Tuottaja Asko Karjalainen ja Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu

Olematon opettaja 

Videon opettaja ei oikein suostu vastaamaan opiskelijan kysymyksiin mitenkään. Opettaja kiertelee ja kaartelee, eikä lopuksi suostu edes kertomaan onko töissä koulussa vai ei! Aivan lopussa opettaja haihtuu näkyvistä. 

Tämä video tehtiin vain englanninkielisenä mutta varustettiin suomenkielisin tekstein. Tekstityksestä huolimatta Amokin videot ovat kulttuurisidonnaisia. Vieraileva keskieurooppalainen opettajaryhmä ei oikein löytänyt ”Olematon opettaja” –videosta kiinnekohtaa. Ainoa reaktio näiltä opettajilta oli, että koska videon opiskelija vaatii opettajalta vastausta eilen lähettämäänsä sähköpostiin, niin eihän sellainen sovi! Opettajalla on oltava kaksi viikkoa aikaa vastata! Amokin videot eivät vaadi ”oikeaa” tai ”väärää” tulkintaa, mutta silti nämä esitykset vaativat kuitenkin pureutumista kysymyksiin hiukkasen pintaa syvemmältä.

Ohjauskysymykset: 

Käsikirjoitus Juha Pousi Ohjaus, kuvaus ja leikkaus Tommi Karjalainen Tuottaja Asko Karjalainen ja Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu

Rivien välistä

Rivien välissä on tällä hetkellä uusin Amokin sketsivideo. Siinä kaksi opiskelijaa yrittää saada kuuden sivun esseetehtävänsä valmiiksi. Harmi vain, että tekstiä on syntynyt vain neljä sivua! Opiskelijat käyttävät aikaansa ja energiaansa erilaisiin pieniin vippaskonsteihin, jotta sivumäärän saisi riittäväksi. Tekstin lisäkirjoittaminen ei kuitenkaan ole heille vaihtoehto!

Kysymykset pohdintaa varten:

Käsikirjoitus Juha Pousi, Tommi Karjalainen ja Asko Karjalainen Ohjaus, kuvaus ja leikkaus Tommi Karjalainen Tuottaja Asko Karjalainen ja Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu

Lopuksi

Amok-videoiden tuotanto jatkuu edelleen ja uusia ideoita syntyy jatkuvasti. Lyhytvideot ovat varsin hedelmällinen alue, koska niillä voi kärjistää (jopa kyseenalaistaa) opetukseen liittyviä uskomuksia ja käsityksiä. Itse videoiden prosessointi, eli keskustelu aktivoivien kysymysten kautta, luo varsinaisen oppimiskokemuksen. Tennon ja Karjalaisen Tenno, T. & Karjalainen, A. 2017. Ammattipedagogisen maiseman avartuminen. Pedagoginen reseptiotutkimus opetuselokuvan vaikutuksesta. ePooki. Oulun ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitystyön julkaisut 37. Hakupäivä 2.10.2019. http://urn.fi/urn:isbn:978-951-597-152-4 mukaan toimiva opetusvideo – sketsi tai jokin muu – sisältää elementtejä kolmijakoisesta merkitysmaailmasta. Tämä triadi on viestintä, viihtyminen ja vakavuus. On siis syytä katsoa ja käyttää näitä videoita opetuksen ja oppimisen kannalta, poissulkematta viihtymistä ja oivaltamista.

Lähteet