Keittiötyön ohjaamistapoja erityisopiskelijoille
Pienimäki, Kirsi (2007)
Pienimäki, Kirsi
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2007
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-599
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-599
Tiivistelmä
Kehittämishankkeen päätavoite oli perehtyä monelta eri kannalta erityisopiskelijoiden keittiötyön ohjaukseen. Työssä pohdin toimivan ja tarkoituksenmukaisen oppimismateriaalin merkitystä ja mitä asioita olisi hyvä painottaa. Lisäksi selvitin oppimisen moninaisuutta: millaisia eri tapoja voidaan käyttää, että saadaan erityisoppijan keittiötyön opetus mieleiseksi ja tulokselliseksi. Oppimiselle on aina lukuisia esteitäkin, myös näitä käsittelen hankkeessa. Pohdin omia ohjaustapojani opetusharjoittelujakson kokemuksien perusteella mm. tapoja, jotka itse koin parhaimmaksi ohjata oppituntia keittiössä. Lopuksi paneudun hieman oppimisteorioihin ja kuinka ne näkyvät kotitaloustunneilla. Hanketyö on pääasiassa kirjallista pohdiskelua omien kokemusten sekä kirjallisuuden pohjalta. Hanketyöhön sisältyy tekemäni powerpoint- esitys aiheesta: Leikki-ikäisten lasten ruokailu. Tätä esitystä voidaan hyödyntää erityisammattikoulun opinnoissa. Olen tehnyt samasta aiheestaliitteeksi myös tavallista tekstimateriaalia, tarkoituksena selvittää miten eri tavoin asiat voidaan tuodaesille. Hankkeessa on lisäksi liitteenä tiivistetty powerpoint- esitys Alavuden erityisammattikoulun asumisvalmennusohjelmasta, koska erityisopiskelijan opiskeluun kuuluu tärkeänä osana itsenäisen elämisen taitojen opettelua. Opettamisessa ja oppimisessa on aina kyse erilaisista ja yksilöllisistä ihmisistä. Kaikki tavat eivät sovellu samanlaisina kaikille, mutta onneksi löytyy monia tyylejä sekä oppia että opettaa. Oppiminen on jatkuvaa, ikuista eikä tietotulva lopu koskaan. Tämä hanketyö oli minulle tarpeellinen, syventävä ja pohdiskeleva kokonaisuus. Jokainen kuitenkin etsii ja löytää itselle sopivat yksilölliset tavat ohjata ryhmää parhaimmaksi katsotulla keinollaan. The purpose of this development programme was to learn different aspects of tutoring the specialeducation students' kitchen work. In this work I consider the importance of meaningful and functional lecture material. In addition I also determined the comprehensiveness of learning; what kind of different practises can be used to evoke the pleasure and achievement in special-education student's kitchen work teaching. There are also several obstacles for learning; also these are discussed in the programme. I consider my own manner of tutoring based on my experiences during the teaching practise period including the manners I found best when tutoring the lessons in kitchen. Finally I go trough some learning theories and how I see them in housekeeping lessons. The development programme is mainly written considerations based on my own experiences and literacy. The development programme includes power point presentation of the subject; pre-school aged children' dining. This presentation can be used in studies in special- education polytechnic. I have also written some material of the same theme with the purpose of sort out the different ways of presenting same matter. In appendixes there is also a power point presentation of Alavus Vocational Institute for the Disabled training program for residing, this is because special-teaching students' studies also include practises for independent life. When thinking about teaching and learning there are always in question different and individual people. Some of the techniques don't suit to all of us as they are, but luckily there are many different ways to teach and study. Studying is a continual and everlasting process and the information will never end. To me this development programme is relevant, deepening and thoughtful complete work. Eachof us can still find the most suitable individual ways of tutoring the group, the manner they find most effective.