Ruoan ravitsevuus ja maittavuus Ahjolan päiväkodissa
Jantunen, Mirva (2007)
Jantunen, Mirva
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2007
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-464
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-464
Tiivistelmä
Työn tavoitteena oli selvittää, kuinka hyvin ravitsemussuositukset täyttyvät päiväkotiruokailussa Haapaveden kaupungissa. Lisäksi haluttiin selvittää lasten mielipide ruoan mausta. Tutkimus toteutettiin Ahjolan päiväkodissa 4 - 6-vuotiaiden Muksujen ryhmässä. Työ oli osa Haapaveden kaupungin ruokapalveluiden asiakastyytyväisyysselvitystä. Selvitystyö oli laadullinen tutkimus, jolla selvitettiin lasten mielipide ruoanmausta ja ravintosisällöstä. Menetelmänä oli ruokailutilanteiden osallistuva havainnointi. Apuvälineinä käytettiin äänittämistä, ruoka-annosten kuvaamista, syömisten ja kommenttien kirjaamista. Ruoka-annos- ja malliannoskuvien avulla selvitettiin energian ja ravintoaineiden määrä päivittäin. Tiedot käsiteltiin Aterix-reseptiohjelmalla, jonka avulla laskettiin ruoka-annoksen ravintoainepitoisuus. Saatuja tuloksia verrattiin suomalaisiin ravitsemussuosituksiin. Lapset pitivät ruoasta. Heidän mielestään tavalliset perusruoat, jossa raaka-aineet ovat selvästi tunnistettavia, maistuivat parhaiten. Salaatteja ei kovin hyvin osattu syödä, joten niiden syömisen opetteluun on hyvä kiinnittää huomiota. Energiaa lapset saivat ruoasta liian vähän. Suosituksen mukaisesta energiamäärästä puuttui noin puolet. Myös vitamiinien ja kivennäisaineiden saannis-sa oli puutteita. Eniten vajausta oli raudan, sinkin ja D-vitamiinin saannissa. Selvitystyö antoi tärkeää tietoa päiväkotiruokailusta. Ongelmakohdat ovat selviä ja niihin puuttumalla voidaan parantaa lasten ravitsemustilaa. Lämpimien kasvisten käyttömahdollisuutta voisi selvittää ja salaattien raaka-aineiden ja rakenteen selkeyttä lisätä. Ruoan energiamäärää tulisi lisätä, jottei päivittäinen vajaus olisi niin suuri. Riittävä energiansaanti auttaisi lasta jaksamaan paremmin hoitopäivän aikana. The aim of this study was to study how well nutrition recommendations came true in day care meals in Haapavesi. It was also studied how the children found the taste of thefood. The study was done in a group of 4 to 6 year-old children, called Muksut, in Ahjola day care centre. The thesis is part of a bigger study dealing with consumer satisfaction of food services in Haapavesi. The study concentrated on qualitative issues. The aim was to reveal the children's opinions of the taste of the food served. The nutritive value of the food was also examined. In practice, children's meals were participated and their reactions were observed. Recordings and photos were used, and the children's comments were also written down. The photos of meals and model portions were used to find out about the amount of energy and nutrients in the daily portions. The findings were examined with the help of Aterix recipe programme, which helped to count the nutritive value of the portion. The results were compared to the Finnish nutrition recommendation. In general the children liked the food. According to them the ordinary basic food which contained easily recognizable ingredients was the best. More attention should be paid to the fact that the children were not used to eating salads. The children did not get enough energy from the food, compared to the recommendations the energy intake was only about halfof the recommended. There were not enough vitamins or minerals either. Deficiencies ofiron, zinc and vitamin D were the greatest. This study gave important information of day care meals. The trouble spots wereeasily recognizable and by focusing on them children's nutrition can be improved. Warmvegetables could perhaps be use more and it should be thought what salads should contain and look like. Children should get more energy from the food so that they would have enough energy for the day.