Ravitsemussuositukset täyttävää lounasruokaa työikäisille : kahvila-ravintola Maaritti
Saukkola, Riikka; Tolvanen, Johanna (2006)
Saukkola, Riikka
Tolvanen, Johanna
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2006
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-230
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-230
Tiivistelmä
Työn tavoitteena oli tutkia kahvila-ravintola Maaritin tarjoamien ruokien ravitsemuksellista laatua. Tutkimuksessa pyrittiin selvittämään, saavatko kahvila-ravintola Maaritin asiakkaat ravitsemussuositusten mukaista ruokaa työpäivänsä aikana. Työssä tarkasteltiin suomalaisia ravitsemussuosituksia, erityisruokavalioita ja työpaikkaruokailun merkitystä Suomessa. Tutkimus oli tapaustutkimus, jossa käytettiin kvalitatiivista tutkimusotetta. Ravintoainelaskelmissa käytettiin kvantitatiivista tutkimusotetta. Tutkimus toteutettiin keräämällä ruokaohjeet kahvila-ravintola Maaritista. Noin 80 reseptistä muodostettiin ateriakokonaisuuksia, joista laskettiin ravintoainesisällöt. Niitä vertailtiin Valtion ravitsemusneuvottelukunnan asettamiin ravitsemussuosituksiin. Tutkimus osoitti, että kohderavintolassamme tarjottava lounasruoka kattaa osittain ravitsemussuositukset. Kaikissa ruoissa proteiinin määrä täytti suositukset, mutta rasvan ja hiilihydraattien määrät poikkesivat osittain suosituksista. Laskelmissa todettiin suolan määrän olevan liian korkea. Työn tulosten perusteella voidaan todeta, että kohderavintolassamme toteutuvat suomalaisen ravitsemuksen epäkohdat eli ruoka sisältää liikaa suolaa ja rasvaa. Työn tulokset auttavat yrittäjää parantamaan ruoan ravitsemuksellista sisältöä suolan ja rasvan suhteen. Jatkotutkimuksena voidaan laskea uudelleen lounasruokien ravintoainesisällöt noin vuoden päästä ja verrata, ovatko ne muuttuneet. The aim of the study was to study the nutritional aspects of the dishes in the Café- Restaurant Maaritti and check if dishes were in line with the Finnish nutritional recommendations. The study examined the meaning of Finnish nutritional recommendations, special diets and work place meals in Finland. The study was a case study, in which the qualitative study method was used. The study was executed by collecting recepies from the Café-Restaurant Maaritti. These about 80 recepies were used to design meals, from which the nutrient contents were calculated. They were compared with the Finnish nutritional recommendations. The study revealed that the dishes in the Café-Restaurant Maaritti nearly met the requirements of the recommendations. In all dishes the amount of proteins was right, but the amounts of carbohydrates and fats differed from the recommendations. Also the amount of sodium was too high. According to the results of the study it can be said that the nutritional faults of the Finnish food culture were seen in the Café-Restaurant Maaritti. This means that the amount of sodium and fat are too high. The results help the restaurant entrepreneur to improve the nutrient content of the food considering especially sodium and fat.Further studies could calculate the nutrient contents again after a year and compare whether they have changed.