Nuoren jalkapalloilijan ravintokäyttäytyminen: JJK-Junioreiden ruokavalinnat ja asenteet ravitsemukseen
Kokkonen, Petteri (2006)
Kokkonen, Petteri
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2006
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-129
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-129
Tiivistelmä
Oikealla ja monipuolisella ravinnolla on suuri merkitys nuoren kasvussa ja kehityksessä. Hyvä ravitsemustila vaikuttaa merkittävästi myös urheilusuoritusten onnistumiseen. Onkin tärkeää, että oikean ravitsemuksen periaatteita opetetaan junioriurheilijoille jo aikaisessa vaiheessa. Tutkimallanuorten urheilijoiden ruokatottumuksia voidaan jo varhaisessa vaiheessa vaikuttaa niiden muotoutumiseen. Tämän työn tarkoitus oli selvittää, millaisia asenteita ja tietoja nuorilla jalkapalloilijoilla on ravitsemuksesta sekä miten asenteet ja tiedot ovat yhteydessä ravintokäyttäytymiseen. Lisäksi tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, mistä nuoret saavat ravitsemustietoutta ja millaisia ovat nuorten käsitykset omista ravitsemustiedoistaan. Tutkimusaineiston muodosti 50 Jyväskylän Jalkapalloklubin juniorijalkapalloilijaa, jotka olivat iältään 12 - 15-vuotiaita. Tutkimusaineisto kerättiin kyselykaavakkeiden avulla. Kyselykaavakkeessa esitettiin nuorten ruokavalintoihin ja tiedonsaantiin liittyviä kysymyksiä. Lisäksi kysyttiin nuorten pelaajien käsityksiä ravitsemuksen ja urheilun yhteydestä. Tutkimuksessa havaittiin, että kyselyyn vastanneet juniorijalkapalloilijat saavat paljon ravitsemusaiheista tietoa kotoa ja koulusta. Suuri osa kyselyyn vastanneista nuorista piti tietojaan ravitsemuksesta hyvinä. Tieto ei kuitenkaan välttämättä näy ruokavalinnoissa. Nuoret jalkapalloilijat syövät säännöllisesti niin koulussa kuin kotonakin, mutta vihanneksia, kasviksia, hedelmiä ja marjoja ei kuitenkaan syödä tarpeeksi. Koulupäivän aikainen napostelu ei jalkapallojunioreiden keskuudessa ole niin suuri ongelma, kuin muilla samanikäisillä nuorilla. Suurin osa vastaajista uskoo, että oikealla ravitsemuksella on merkitystä urheilusuorituksen onnistumiseen ja kunnon kehitykseen. Yli puolet kiinnittää huomiota siihen, mitä syö ennen otteluja. Vanhempien ja valmentajien olisi tärkeä tukea nuoren päätöksiä niin, että myönteiset asenteet ravitsemuksen merkityksestä näkyisivät myös käytännössä. Tähän kyselyyn vastanneiden nuorten ruokavalintoihin vaikuttavat eniten vanhemmilta saadut tiedot ja näiden esimerkki. Yhteistyö kodin, koulun ja urheiluseuran välillä on ravitsemusasioissakin tärkeää. Right and balanced diet is an important factor in young people's development. Good nutrition also affects good sporting results. Therefore it is important to study the eating habits of young athletes and teach them the basics of right nutrition in order to influence these habits. The purpose of this thesis was to study the attitudes and knowledge concerning nutrition among the young football players and how the attitudes and knowledge are connected with their food behavior. Another aim was also to study where young people got their information about nutrition and what were their perceptions on their knowledge on nutrition. 50 players of Jyväskylän Jalkapalloklubi's Junior Team formed the sample of thestudy. The data were collected by a questionnaire. The questionnaire included questions on the food choices as well as sources of information on nutrition. There were also questions about the attitudes towards the relationship between nutrition and sports. It was found out that the young players answering the questionnaire got a lot of information on nutrition from home and from the school. The majority of the players thought that their knowledge on nutrition was good. The knowledge was not, however, verified in their food choices. Young players ate regularly at home and in the school, but they did not eat enough vegetables, fruits and berries. It seems that eating snacks during the schoolday is not a significant problem among the young football players. Most of the respondents believed that there is a connection between good nutrition and success in sports. Over fifty percent took notice of what they ate before a game. It is important that parents and coaches support young players actualizing these attitudes in their everyday life. This study indicates that an example from parents is the single most important factor to affect young people's food choices. In this case cooperation between home, school and sporting club is important.