Korkea-asteen opiskelijan perehdytys Atria Suomi Oy:n tuotekehityksessä
Seppälä-Kolkka, Taina (2009-03-12)
Seppälä-Kolkka, Taina
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2009-03-12
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa
henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-1238754689-6
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-1238754689-6
Tiivistelmä
Kehittäminen ja koulutus ovat tänä päivä hyvin tärkeitä asioita. Kehittämishankkeeni lähti siitä ajatuksesta miten Atrian kokoinen iso yritys pystyy hyödyntämään vuosittain yrityksessä työharjoittelussa olevia opiskelijoita ja mitkä ovat opiskelijan tavoitteet tullessaan harjoittelemaan isoon elintarvikeyritykseen. Työhön perehdyttämisellä tarkoitetaan tietyn ajan kestävää, suunnitelmallisesti toteutettua ja ohjattua prosessia, jossa työuraansa aloittava työntekijä tutustuu työhönsä, työympäristöönsä ja työyhteisöönsä. Perehdytyksen tavoitteena on luoda uudelle työntekijälle perusta työn tekemiselle ja yhteistyölle työyhteisössä. Toisinaan jollekin riittää yksinkertaisen lyhyen tiedon antaminen ja toiselle taas perehdytys vaatii pitkää yhteen menoon tapahtuvaa ohjausta. Tärkeintä on kuitenkin, että vaikka perehdytyksessä korostetaan holistista näkemystä, on yksilön eroavaisuudet ja yhtäläisyydet on tärkeä huomioida. Perehdyttämistä pitää leimata suunnitelmallisuus sillä se on usean eri kokonaisuuden tapahtuma. Parhaimmillaan perehdyttäminen on luonteva tapahtumien ketju, jossa perehdytyksessä olevan oppimista tuetaan sopivalla menetelmillä ja, että hänen oppiminen työyhteisössä kehittyy juuri sellaiseksi kuin alkuperäinen tavoite oli. Perehdytyksessä omatoimisuus ja osaaminen merkitsevät, että henkilö osaa tarvittaessa muuttaa toimintatapojaan ja kehittää uusia. Perehdytys on aina panostus tulevaisuuteen ja vaikka varsinainen perehdyttäminen päättyisikin, tulisi olla tarjolla riippuen työntekijän tarpeesta koko ajan tukea ja turvaa.