Avoin kotitalousopetus Kuopion kansalaisopistossa
Maukonen, Merja (2008-05-10)
Maukonen, Merja
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2008-05-10
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa
henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-1218714431-1
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-1218714431-1
Tiivistelmä
Kehittämishankkeeni on osa vuonna 2007 alkanutta Kuopion kansalaisopiston laajamittaista opetussuunnitelmatyötä, jossa laadittiin uudet opetussuunnitelman perusteet. Tavoitteenani oli kehittää ja määritellä Kuopion kansalaisopiston avoimen kotitalousopetuksen opetuksellisia sisältöjä ja opetuskäytänteitä. Kehittämishankkeen tuloksena syntyi avoimen kotitalousopetuksen suunnitelma. Se perustuu kotitaloustieteen sekä kotitalousopetuksen suunnitelmien pohjalta konstruoimaani käsitykseen niistä avoimen kotitalousopetuksen tavoitteista ja sisällöistä, jotka soveltuvat toteutettavaksi vapaan sivistystyön kontekstissa. Uusi opetuksen suunnitelma perustuu kotitalousohjaajien ja -opettajan kollektiiviseen näkemykseen sekä omaan henkilökohtaiseen käytännön havainnointiin avoimen kotitalousopetuksen toiminnasta Määrittelen avoimen kotitalousopetuksen siten, että se on oppijan henkilökohtaisten tavoitteiden mukaista opetusta, joka tarjoaa oppijoille mahdollisuuden valmistaa kotiruokaa ja leivonnaisia kotona nautittavaksi. Käytännön ruoanvalmistustaitojen lisäksi oppijoilla on mahdollisuus kehittää itseään ja oppia hyvän ravitsemuksen, elintarviketuntemuksen, -hygienian ja taitavan kuluttajan taitoja kestävänkehityksen sekä elinikäisen oppimisen periaatteiden mukaisesti.