Suolistomikrobien ja ruokavalion yhteys masennukseen
Kekki, Johanna; Aaltonen, Saara (2021)
Kekki, Johanna
Aaltonen, Saara
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202105199537
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202105199537
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvailla suolistomikrobien ja ruokavalion merkitystä masennuksen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Tavoitteena oli koota selkeä, suomenkielinen, tutkittuun tietoon perustuva kokonaisuus aiheesta kiinnostuneille. Opinnäytetyö toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Kirjallisuushausta katsaukseen mukaan valikoitui kuusi tutkimusartikkelia sisäänottokriteerien perusteella. Aineisto analysoitiin teemoittelemalla.
Tulosten mukaan on lupaavaa näyttöä siitä, että suoliston mikrobien ja ravitsemuksen kautta voidaan vaikuttaa masennusriskiin sekä masennusoireisiin. Masennusriskiä ja masennusoireita lisääviä tekijöitä ruokavaliossa ovat muun muassa runsas tyydyttymättömän rasvan määrä, puhdistetut sokerit ja vähäinen kuidun määrä. Masennusriskiä ja masennusoireita vähentäviä tekijöitä ruokavaliossa ovat muun muassa runsas kuidun, pähkinöiden, oliiviöljyn ja vihannesten määrä.
Aiheeseen liittyy kuitenkin vielä monia kysymyksiä. Lisää tutkimusta tarvitaan syy-yhteyksien ja yksilöllisten mekanismien selvittämiseksi, jotta voidaan laatia päteviä hoitosuosituksia. Tulosten perusteella voidaan kuitenkin todeta, että suolistomikrobeilla, ruokavaliolla ja masennuksella on yhteys. The purpose of the thesis was to describe the role of gut microbiota and diet in preven-tion and treatment of depression. The aim was to put together a clear, research-based description in Finnish for those who are interested in the topic. The thesis was carried out as a descriptive literature review based on six research articles. The data was ana-lyzed using thematic classification.
According to the results, there is promising evidence that gastrointestinal microbiome and diet can contribute to the risk of depression as well as depressive symptoms. Fac-tors in diet that increase the risk of depression and depressive symptoms include an abundant amount of unsaturated fat, refined sugars, and inadequate intake of fiber. Factors that reduce the risk of depression and depressive symptoms in diet include plentiful amount of fiber, nuts, olive oil, and vegetables.
More research is needed on the causal relations between diet and depression and on the individual-level mechanisms in order to create valid clinical guidelines to the treat-ment of depression. Still, the results suggest that there is a connection between gastro-intestinal microbiome, diet, and depression.
Tulosten mukaan on lupaavaa näyttöä siitä, että suoliston mikrobien ja ravitsemuksen kautta voidaan vaikuttaa masennusriskiin sekä masennusoireisiin. Masennusriskiä ja masennusoireita lisääviä tekijöitä ruokavaliossa ovat muun muassa runsas tyydyttymättömän rasvan määrä, puhdistetut sokerit ja vähäinen kuidun määrä. Masennusriskiä ja masennusoireita vähentäviä tekijöitä ruokavaliossa ovat muun muassa runsas kuidun, pähkinöiden, oliiviöljyn ja vihannesten määrä.
Aiheeseen liittyy kuitenkin vielä monia kysymyksiä. Lisää tutkimusta tarvitaan syy-yhteyksien ja yksilöllisten mekanismien selvittämiseksi, jotta voidaan laatia päteviä hoitosuosituksia. Tulosten perusteella voidaan kuitenkin todeta, että suolistomikrobeilla, ruokavaliolla ja masennuksella on yhteys.
According to the results, there is promising evidence that gastrointestinal microbiome and diet can contribute to the risk of depression as well as depressive symptoms. Fac-tors in diet that increase the risk of depression and depressive symptoms include an abundant amount of unsaturated fat, refined sugars, and inadequate intake of fiber. Factors that reduce the risk of depression and depressive symptoms in diet include plentiful amount of fiber, nuts, olive oil, and vegetables.
More research is needed on the causal relations between diet and depression and on the individual-level mechanisms in order to create valid clinical guidelines to the treat-ment of depression. Still, the results suggest that there is a connection between gastro-intestinal microbiome, diet, and depression.