Senioreiden ruokailu ravintolassa : Jyväskyläläisten senioreiden ravintolapalveluiden käyttäminen ja ruoka-annoksen valinta
Lepistö, Laura (2021)
Lepistö, Laura
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202104205179
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202104205179
Tiivistelmä
Suomalaisen väestön ikääntyessä on yhä tärkeämpää kiinnittää huomiota senioreiden hyvinvoinnin ja palveluiden kehittämiseen. Senioreista on tulossa yhä tärkeämpi kuluttajaryhmä, joten on ymmärrettävä heidän erilaisia tarpeitaan, odotuksiaan ja kulutustottumuksiaan sekä kehittää uusia palvelu- ja liikeideoita.
Tutkimuksessa selvitettiin jyväskyläläisten 65–75-vuotiaiden senioreiden ravintolapalveluiden käyttämistä ja ruoka-annoksen valintaan vaikuttavia tekijöitä. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, ja sitä varten haastateltiin yhdeksää kohderyhmään kuuluvaa henkilöä.
Tutkimustulosten mukaan suurin osa senioreista ruokaili ravintolassa vähintään kerran kuukaudessa, mutta hieman alle puolet ainoastaan kerran tai kaksi vuodessa. Ravintolassa ruokaileminen liittyi ennen kaikkea ystävien ja sukulaisten tapaamiseen sekä erilaisten juhlien viettämiseen. Senioreiden ravintolavalintaan vaikutti eniten ravintolaympäristö. Muita tärkeitä valintakriteereitä olivat ravintolan sijainti, hintataso, ruokalistan monipuolisuus sekä palvelualtis henkilökunta. Seniorit ruokailivat mieluiten á la carte -ravintoloissa. Ravintolavalinnoissaan jyväskyläläiset seniorit suosivat ravintoloita, jotka ovat viihtyisiä, siistejä ja rauhallisia, ja joissa asiakaspalvelun laatuun on panostettu.
Senioreiden ravintolassa tekemiin ruokavalintoihin vaikuttivat eniten ruoan laatu ja maku. Niitä oli kuitenkin vaikea tietää etukäteen, joten tuttavien suositukset vaikuttivat annosten valintaan. Toisaalta useat seniorit uskoivat ravintolaruoan olevan jo lähtökohtaisesti aina maukasta ja laadukasta. Suurimmalla osalla tutkimukseen osallistuneista senioreista ruoka-annoksen valintaan vaikuttivat myös uusien makuelämysten kokeminen sekä kotimaisten ja paikallisten raaka-aineiden käyttäminen ruoka-annoksessa. Ruoka-annoksen hinnalla tai terveellisyydellä ei sen sijaan ollut suurta merkitystä. Ruoka-annosvalintojen taustalla vaikuttivat myös lapsuuden ruokamieltymykset, taloudellinen tilanne, oma elämäntapa sekä nykyiset makumieltymykset.
Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää senioreille suunnattujen ravintolapalvelujen kehittämisessä, tuottamisessa ja johtamisessa. Samalla tutkimustulokset lisäävät ymmärrystä senioreista ruokaravintoloiden asiakkaina, ikäryhmän monimuotoisuudesta ja ominaisista piirteistä sekä ruokamieltymyksistä. Tämä on yhteiskunnallisesti
tärkeää, sillä suomalainen väestö ikääntyy ja heidän kulutusvoimansa kasvaa koko ajan.
Tutkimuksessa selvitettiin jyväskyläläisten 65–75-vuotiaiden senioreiden ravintolapalveluiden käyttämistä ja ruoka-annoksen valintaan vaikuttavia tekijöitä. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, ja sitä varten haastateltiin yhdeksää kohderyhmään kuuluvaa henkilöä.
Tutkimustulosten mukaan suurin osa senioreista ruokaili ravintolassa vähintään kerran kuukaudessa, mutta hieman alle puolet ainoastaan kerran tai kaksi vuodessa. Ravintolassa ruokaileminen liittyi ennen kaikkea ystävien ja sukulaisten tapaamiseen sekä erilaisten juhlien viettämiseen. Senioreiden ravintolavalintaan vaikutti eniten ravintolaympäristö. Muita tärkeitä valintakriteereitä olivat ravintolan sijainti, hintataso, ruokalistan monipuolisuus sekä palvelualtis henkilökunta. Seniorit ruokailivat mieluiten á la carte -ravintoloissa. Ravintolavalinnoissaan jyväskyläläiset seniorit suosivat ravintoloita, jotka ovat viihtyisiä, siistejä ja rauhallisia, ja joissa asiakaspalvelun laatuun on panostettu.
Senioreiden ravintolassa tekemiin ruokavalintoihin vaikuttivat eniten ruoan laatu ja maku. Niitä oli kuitenkin vaikea tietää etukäteen, joten tuttavien suositukset vaikuttivat annosten valintaan. Toisaalta useat seniorit uskoivat ravintolaruoan olevan jo lähtökohtaisesti aina maukasta ja laadukasta. Suurimmalla osalla tutkimukseen osallistuneista senioreista ruoka-annoksen valintaan vaikuttivat myös uusien makuelämysten kokeminen sekä kotimaisten ja paikallisten raaka-aineiden käyttäminen ruoka-annoksessa. Ruoka-annoksen hinnalla tai terveellisyydellä ei sen sijaan ollut suurta merkitystä. Ruoka-annosvalintojen taustalla vaikuttivat myös lapsuuden ruokamieltymykset, taloudellinen tilanne, oma elämäntapa sekä nykyiset makumieltymykset.
Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää senioreille suunnattujen ravintolapalvelujen kehittämisessä, tuottamisessa ja johtamisessa. Samalla tutkimustulokset lisäävät ymmärrystä senioreista ruokaravintoloiden asiakkaina, ikäryhmän monimuotoisuudesta ja ominaisista piirteistä sekä ruokamieltymyksistä. Tämä on yhteiskunnallisesti
tärkeää, sillä suomalainen väestö ikääntyy ja heidän kulutusvoimansa kasvaa koko ajan.