Ravinnon vaikutus alle kouluikäisen lapsen purennan kehittymiseen – opas moniammatilliseen käyttöön
Erkkilä, Anniina; Hallenberg, Henriikka (2021)
Erkkilä, Anniina
Hallenberg, Henriikka
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202103263881
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202103263881
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa opas ravinnon ja oraalisten tottumusten vaikutuksesta purentaan ja sen kehittymiseen alle kouluikäisillä lapsilla. Opas tuotettiin sosiaali- ja terveysalan moniammatilliseen käyttöön. Kohderyhmänä toimivat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, jotka työskentelevät alle kouluikäisten lasten parissa sekä yhteistyökumppanina toimineen HyMy-kylän asiakkaat. Opinnäytetyön kehittämistehtävät koskivat oppaan sisältöä sekä terveyden edistämistä ravinnon ja suun terveyden kannalta.
Opinnäytetyön tilaajana toimi Metropolia Ammattikorkeakoulu ja se toteutettiin yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulun HyMy-kylän Perhetiimin kanssa. Opinnäytetyön lähestymistapana oli tutkimuksellinen kehittämistyö, jossa oli mukana konstruktiivisen tutkimuksen piirteitä. Tietoperustan etsimiseksi käytettiin suomalaisia ja kansainvälisiä tietokantoja, lähdekritiikkiä noudattaen. Näin saatiin kerättyä luotettavaa tietoa eri lähteistä. Tutkimuksellisen kehittämistyön tuotoksena syntyi opas ”Alle kouluikäisen lapsen ravinto ja purennan kehitys”. Kehittämistyönä tehtiin opas, joka saavutti lopullisen ulkomuodon yhteistyökumppanilta saadun palautteen ja kehitysehdotusten pohjalta.
Opinnäytetyön tuotos tarjoaa tietoa alle kouluikäisen lapsen ravintosuosituksista. Oppaassa on otettu huomioon ravinnon vaikutus lapsen purennan kehitykseen ja sivuttu sitä, miten purentavirheitä voidaan ennaltaehkäistä monipuolisen, kiinteän ravinnon avulla. Tällaiselle oppaalle on tarvetta, sillä viimeisten vuosikymmenien aikana ruokailutottumukset ovat muuttuneet maailmanlaajuisesti ja ravinnon on todettu olevan yhtenä tekijänä purennan kehityksessä.
Opinnäytetyön tilaajana toimi Metropolia Ammattikorkeakoulu ja se toteutettiin yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulun HyMy-kylän Perhetiimin kanssa. Opinnäytetyön lähestymistapana oli tutkimuksellinen kehittämistyö, jossa oli mukana konstruktiivisen tutkimuksen piirteitä. Tietoperustan etsimiseksi käytettiin suomalaisia ja kansainvälisiä tietokantoja, lähdekritiikkiä noudattaen. Näin saatiin kerättyä luotettavaa tietoa eri lähteistä. Tutkimuksellisen kehittämistyön tuotoksena syntyi opas ”Alle kouluikäisen lapsen ravinto ja purennan kehitys”. Kehittämistyönä tehtiin opas, joka saavutti lopullisen ulkomuodon yhteistyökumppanilta saadun palautteen ja kehitysehdotusten pohjalta.
Opinnäytetyön tuotos tarjoaa tietoa alle kouluikäisen lapsen ravintosuosituksista. Oppaassa on otettu huomioon ravinnon vaikutus lapsen purennan kehitykseen ja sivuttu sitä, miten purentavirheitä voidaan ennaltaehkäistä monipuolisen, kiinteän ravinnon avulla. Tällaiselle oppaalle on tarvetta, sillä viimeisten vuosikymmenien aikana ruokailutottumukset ovat muuttuneet maailmanlaajuisesti ja ravinnon on todettu olevan yhtenä tekijänä purennan kehityksessä.