Erikoiskasvituotanto nyt ja tulevaisuudessa : Viljelijöiden ja kuluttajien näkemyksiä
Raiskio, Kirsi (2020)
Raiskio, Kirsi
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020121628557
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020121628557
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa viljelijöiden ja kuluttajien kiinnostusta erikoiskasveihin. Opinnäytetyön tilaajana toimi Luonnonvarakeskuksen FutureCrops-hanke, jonka teettämien kyselyiden vastauksia on käytetty tämän työn pohjana. Näiden alkutuottajille ja kuluttajille suunnattujen kyselyiden perusteella tässä tutkimuksessa haluttiin selvittää, miten alkutuottajat näkevät erikoiskasvit tulevaisuudessa sekä kuluttajien kiinnostusta erikoiskasvien käytöstä ruuan raaka-aineena. Tarkastelussa huomioitiin myös mahdollisia alueellisia eroja.
Alkutuottajille lähetetyn kyselyn tuloksista selvisi, että erikoiskasvit nähtiin ja koettiin kiinnostavina raaka-aineina nyt sekä tulevaisuudessa. Erikoiskasvit tuovat kaivattua monipuolisuutta viljelykiertoon ja monipuolistavat viljelykasvustoja. Niiden viljelyhalukkuuteen vaikuttavat oleellisesti kannattavuus, ilmastonmuutos, markkinat ja tukipolitiikka. Kyselyiden tulosten perusteella voitiin todeta erikoiskasvien viljelyhalukkuuden kasvavan tulevaisuudessa niiden monipuolisten ominaisuuksien vuoksi alueellisia eroja huomioiden. Erikoiskasvialan tuotekehitys, kilpailukyky ja kasvisproteenin kysyntä koettiin tilantoiminnan jatkumiselle merkittävinä. Viljelijät tarvitsevat ja odottavat sekä tietoa, että tutkimusta alan eteenpäin viemiseksi.
Kuluttajien kiinnostus erikoiskasvien käytöstä kasvisraaka-aineena on kasvanut. Kuluttajat valitsevat kyselyiden tulosten perusteella mieluiten kotimaisen, ravitsevan ja jalostamattoman tuotteen. The main topic of this thesis was to study farmers’ and consumers’ interest in special crop production. The results received from the surveys to farmers and consumers made by the FutureCrops project of Luke (Natural Resources Institute Finland) were used as starting point of this thesis.
The focus of these questions in the study was on how primary producers see special crops as an opportunity in the future and the extent of consumers’ interest to use special plant raw materials.
Based on the results of the surveys to primary producers, special crops bring diversity for the crop rotation. The interest to cultivate was significantly affected by profitability, climate change, markets and support policies. Farmers need information and research results to develop the industry. In addition, the survey made for the consumers revealed that the interest in using specialty plants as vegetable raw material, has increased. The consumer prefers a domestic, nutritious and unprocessed product.
Alkutuottajille lähetetyn kyselyn tuloksista selvisi, että erikoiskasvit nähtiin ja koettiin kiinnostavina raaka-aineina nyt sekä tulevaisuudessa. Erikoiskasvit tuovat kaivattua monipuolisuutta viljelykiertoon ja monipuolistavat viljelykasvustoja. Niiden viljelyhalukkuuteen vaikuttavat oleellisesti kannattavuus, ilmastonmuutos, markkinat ja tukipolitiikka. Kyselyiden tulosten perusteella voitiin todeta erikoiskasvien viljelyhalukkuuden kasvavan tulevaisuudessa niiden monipuolisten ominaisuuksien vuoksi alueellisia eroja huomioiden. Erikoiskasvialan tuotekehitys, kilpailukyky ja kasvisproteenin kysyntä koettiin tilantoiminnan jatkumiselle merkittävinä. Viljelijät tarvitsevat ja odottavat sekä tietoa, että tutkimusta alan eteenpäin viemiseksi.
Kuluttajien kiinnostus erikoiskasvien käytöstä kasvisraaka-aineena on kasvanut. Kuluttajat valitsevat kyselyiden tulosten perusteella mieluiten kotimaisen, ravitsevan ja jalostamattoman tuotteen.
The focus of these questions in the study was on how primary producers see special crops as an opportunity in the future and the extent of consumers’ interest to use special plant raw materials.
Based on the results of the surveys to primary producers, special crops bring diversity for the crop rotation. The interest to cultivate was significantly affected by profitability, climate change, markets and support policies. Farmers need information and research results to develop the industry. In addition, the survey made for the consumers revealed that the interest in using specialty plants as vegetable raw material, has increased. The consumer prefers a domestic, nutritious and unprocessed product.