Osaaminen ja sen ennakointi: Kartoituksen merkitys ruokapalveluiden osaamisen ennakoinnissa
Mikkilä, Mari (2020)
Mikkilä, Mari
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020120927225
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020120927225
Tiivistelmä
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää millaista osaamista sekä Semma Oy:ssä, että yleisesti
ravintola-alalla ja ruokapalveluissa tulevaisuudessa tarvittaisiin ja kuinka osaamiskartoituksen avulla voitaisiin taata laadukasta palvelua yrityksen kaikissa toimipaikoissa. Tutkimuskysymykset liittyivät tulevaisuuden osaamiseen sekä osaamiskartoituksen hyödyntämiseen ja toteuttamiseen. Teoreettinen viitekehys muodostui osaamisen johtamisesta, kartoittamisesta ja kehittämisestä.
Tutkimuksen lähestymistapana käytettiin laadullista tapaustutkimusta monimenetelmällisellä
tutkimusotteella. Empiirinen tutkimus toteutettiin kahdessa osassa; kyselytutkimus tammikuussa 2020 ja haastattelut maalis-huhtikuussa 2020. Tutkimuksen kohteena olivat toimeksiantajayrityksen koko henkilöstö, mukaan lukien toimitusjohtaja.
Tutkimuksen perusteella voitiin päätellä, että moniosaaminen sekä tietotekninen osaaminen
korostuvat entistä enemmän tulevaisuudessa niin yrityksen näkökulmasta, kuin yleisesti
toimialalla. Yksittäiset, spesifit osaamiset eivät tulevaisuudessa enää luo työntekijöille
sellaista kilpailuetua kuin aiemmin, vaan työnantajat etsivät nimenomaisesti moniosaajia,
jotka voivat toimia erilaisissa tehtävissä. Osaamiskartoitusten avulla yritykset voivat tunnistaa avainhenkilöt toimintansa kannalta kriittisillä osa-alueilla ja pystyvät varmistamaan tasaisen ja laadukkaan palvelun yrityksen kaikissa toimipaikoissa, sekä ennakoimaan tulevaisuuden osaamistarpeita. Tutkimustulosten perusteella toimeksiantajayritykselle kehitettiin jatkuvan osaamiskartoituksen ja kehittämisen toimintamalli, sekä sen toteuttamisen mahdollistavat työkalut.
Johtopäätöksenä voidaan todeta, että osaamisen tehokkaalla ja systemaattisella kartoittamisella pystytään ennakoimaan tulevaisuuden osaamistarpeita, varmistamaan henkilökunnan osaaminen myös tulevaisuudessa, sekä näin ylläpitämään laadukasta palvelua.
ravintola-alalla ja ruokapalveluissa tulevaisuudessa tarvittaisiin ja kuinka osaamiskartoituksen avulla voitaisiin taata laadukasta palvelua yrityksen kaikissa toimipaikoissa. Tutkimuskysymykset liittyivät tulevaisuuden osaamiseen sekä osaamiskartoituksen hyödyntämiseen ja toteuttamiseen. Teoreettinen viitekehys muodostui osaamisen johtamisesta, kartoittamisesta ja kehittämisestä.
Tutkimuksen lähestymistapana käytettiin laadullista tapaustutkimusta monimenetelmällisellä
tutkimusotteella. Empiirinen tutkimus toteutettiin kahdessa osassa; kyselytutkimus tammikuussa 2020 ja haastattelut maalis-huhtikuussa 2020. Tutkimuksen kohteena olivat toimeksiantajayrityksen koko henkilöstö, mukaan lukien toimitusjohtaja.
Tutkimuksen perusteella voitiin päätellä, että moniosaaminen sekä tietotekninen osaaminen
korostuvat entistä enemmän tulevaisuudessa niin yrityksen näkökulmasta, kuin yleisesti
toimialalla. Yksittäiset, spesifit osaamiset eivät tulevaisuudessa enää luo työntekijöille
sellaista kilpailuetua kuin aiemmin, vaan työnantajat etsivät nimenomaisesti moniosaajia,
jotka voivat toimia erilaisissa tehtävissä. Osaamiskartoitusten avulla yritykset voivat tunnistaa avainhenkilöt toimintansa kannalta kriittisillä osa-alueilla ja pystyvät varmistamaan tasaisen ja laadukkaan palvelun yrityksen kaikissa toimipaikoissa, sekä ennakoimaan tulevaisuuden osaamistarpeita. Tutkimustulosten perusteella toimeksiantajayritykselle kehitettiin jatkuvan osaamiskartoituksen ja kehittämisen toimintamalli, sekä sen toteuttamisen mahdollistavat työkalut.
Johtopäätöksenä voidaan todeta, että osaamisen tehokkaalla ja systemaattisella kartoittamisella pystytään ennakoimaan tulevaisuuden osaamistarpeita, varmistamaan henkilökunnan osaaminen myös tulevaisuudessa, sekä näin ylläpitämään laadukasta palvelua.