Ruokamatkailukilpailut 2015, 2017 ja 2019 Suomen ruokamatkailun kehittäjinä
Kela-Sjöberg, Hanna (2020)
Kela-Sjöberg, Hanna
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020120826723
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020120826723
Tiivistelmä
Valtakunnallinen ruokamatkailukilpailu on järjestetty kolme kertaa, vuosina 2015, 2017 ja 2019. Ruokamatkailukilpailun tavoitteena on kannustaa matkailualan toimijoita yhteistyössä kehittämään elämyksellisiä, paikallisuuteen pohjautuvia ja vastuullisia ruokamatkailun kärkituotteita. Ruokamatkailukilpailut ovat osa Suomen ruokamatkailustrategian mukaisia kehitystoimia.
Tämä opinnäytetyö on tehty toimeksiantona Hungry for Finland -ruokamatkailuhankkeelle, joka on toiminut ruokamatkailukilpailun koordinaattorina. Opinnäytetyön päätavoitteena on antaa ehdotuksia ja ideoita Suomen ruokamatkailun kehittämiseksi ruokamatkailukilpailujen pohjalta. Alatavoitteina on selvittää ruokamatkailukilpailuun vuonna 2019 osallistuneiden parhaita käytänteitä. Lisäksi tavoitteena on tutkia, millaisia kärkituotteita kolmesta ruokamatkailukilpailuista on syntynyt, niiden elinvoimaisuutta sekä kilpailun hyödyntämistä liiketoiminnassa.
Opinnäytetyön teoreettinen osuus käsittelee ruokamatkailua, siihen vaikuttavia trendejä, tulevaisuuden suuntauksia sekä ruokamatkailukilpailuja 2015 ja 2017. Tutkimuksen laadullinen aineisto koostui ruokamatkailukilpailun 2019 kilpailuvastauksista sekä kolmesta teemahaastattelusta. Aineiston analysointi tehtiin teemoittelemalla.
Kilpailut toimivat osana ruokamatkailun kehitystyötä. Moni ruokamatkailukilpailuissa palkituista kärkituotteista on edelleen elinvoimainen. Yhteistä kärkituotteille on yhteistyö alueen toimijoiden kanssa. Vuoden 2019 ruokamatkailukilpailuun osallistuneiden parhaita käytänteitä ovat paikalliset raaka-aineet ja yhteistyökumppanit, joiden kanssa hoidettiin etenkin markkinointia ja myyntiä. Osallistavat ruokamatkailutuotteet pohjautuivat paikallisiin perinteisiin ja luontoon. Yritysten liiketoiminta noudatti etenkin ympäristövastuun periaatteita, sillä luonnon puhtaana säilyminen koettiin tärkeänä.
Opinnäytetyön tuloksena syntyi muutosehdotuksia ruokamatkailukilpailun kilpailukysymyksiin sekä ruokamatkailukilpailun palkitsemiseen. Näillä muutoksilla voidaan kehittää ruokamatkailukilpailun toimivuutta Suomen ruokamatkailun edistäjänä. Lisäksi tutkimuksen pohjalta syntyi ruokamatkailun ja junan yhdistäviä tuoteideoita.
Tämä opinnäytetyö on tehty toimeksiantona Hungry for Finland -ruokamatkailuhankkeelle, joka on toiminut ruokamatkailukilpailun koordinaattorina. Opinnäytetyön päätavoitteena on antaa ehdotuksia ja ideoita Suomen ruokamatkailun kehittämiseksi ruokamatkailukilpailujen pohjalta. Alatavoitteina on selvittää ruokamatkailukilpailuun vuonna 2019 osallistuneiden parhaita käytänteitä. Lisäksi tavoitteena on tutkia, millaisia kärkituotteita kolmesta ruokamatkailukilpailuista on syntynyt, niiden elinvoimaisuutta sekä kilpailun hyödyntämistä liiketoiminnassa.
Opinnäytetyön teoreettinen osuus käsittelee ruokamatkailua, siihen vaikuttavia trendejä, tulevaisuuden suuntauksia sekä ruokamatkailukilpailuja 2015 ja 2017. Tutkimuksen laadullinen aineisto koostui ruokamatkailukilpailun 2019 kilpailuvastauksista sekä kolmesta teemahaastattelusta. Aineiston analysointi tehtiin teemoittelemalla.
Kilpailut toimivat osana ruokamatkailun kehitystyötä. Moni ruokamatkailukilpailuissa palkituista kärkituotteista on edelleen elinvoimainen. Yhteistä kärkituotteille on yhteistyö alueen toimijoiden kanssa. Vuoden 2019 ruokamatkailukilpailuun osallistuneiden parhaita käytänteitä ovat paikalliset raaka-aineet ja yhteistyökumppanit, joiden kanssa hoidettiin etenkin markkinointia ja myyntiä. Osallistavat ruokamatkailutuotteet pohjautuivat paikallisiin perinteisiin ja luontoon. Yritysten liiketoiminta noudatti etenkin ympäristövastuun periaatteita, sillä luonnon puhtaana säilyminen koettiin tärkeänä.
Opinnäytetyön tuloksena syntyi muutosehdotuksia ruokamatkailukilpailun kilpailukysymyksiin sekä ruokamatkailukilpailun palkitsemiseen. Näillä muutoksilla voidaan kehittää ruokamatkailukilpailun toimivuutta Suomen ruokamatkailun edistäjänä. Lisäksi tutkimuksen pohjalta syntyi ruokamatkailun ja junan yhdistäviä tuoteideoita.