Ideoita kasvisten käytön lisäämiseksi alakoululaisten koulupäivän aikana
Rahikkala, Anna (2020)
Rahikkala, Anna
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020120125355
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020120125355
Tiivistelmä
Vuonna 2019 alakouluikäisistä pojista noin neljännes ja tytöistä joka viides oli ylipainoisia. Ylipainoisista lapsista kasvaa herkästi ylipainoisia aikuisia, mutta mikäli paino saadaan normalisoitua lapsuuden aikana, on aikuisuuden terveys-näkymät samat kuin normaalipainoisilla lapsilla. Liikunnan lisäämisen ohella ruo-kavaliomuutosta pidetään avaintekijänä painonhallinnassa. Rasvan ja sokerin käyttöä tulisi vähentää ja kasvisten käyttöä lisätä. Terveyshyötyjen lisäksi kasviksia suosivaan ruokavalioon siirtyminen on merkittävä ekoteko. Ihmiskunta kasvaa ja maapallon kantokyky on rajallinen. Lapsuudessa opitut terveelliset ja ympäristöystävälliset ruokailutottumukset kantavat aikuisuuteen asti. Kotien ohella koululla on merkittävä rooli ruokakasvattajana.
Tämän opinnäytetyön toimeksiantaja toimi Lempäälän kunnan ruokapalvelu. Tavoitteena oli luoda ideoita alakoululaisten kasvisten käytön lisäämiseksi koulu-päivän aikana. Työn teoriaosuudessa pureudutaan syihin, miksi kasvisten käyttöä tulisi lisätä ja mikä on koulun osuus ja velvollisuus lasten ruokakasvatuksessa. Opinnäytetyön empiirinen osuus on kehittämistyö, joka toteutettiin palvelumuotoilun hengessä, asiakkaita osallistaen. Asiakasymmärrystä kerrytettiin havainnoimalla kouluruokailuja ja haastattelemalla koululaisia sekä koulussa työskenteleviä aikuisia. Näistä saadun tiedon pohjalta suunniteltiin ja toteutettiin viisi ideointipajaa. Ideointipajoissa alakoululaiset kehittivät, yhdistelivät ja jalostivat prosessin aikaisemmissa vaiheissa ylös kirjattuja ideoita.
Ideointiprosessi eteni kumulatiivisesti, palvelumuotoiluprosessia soveltaen. Tulokseksi kertyi 13 ideaa ja yksi konsepti. Kertyneet ideat jaoteltiin kolmen teeman alle; maistelu, tieto ja ruokatuote. Ideoiden lisäksi syntynyt konsepti nimettiin Maistelupäiväksi. Seuraavana askeleena palvelumuotoiluprosessissa olisi prototypointi. Ruokapalvelu ja/tai Lempäälän kunnan opetushenkilökunta voivat soveltaen toteuttaa prosessissa syntyneitä ideoita pienelle ryhmälle ja kerätä toteu-tuksesta palautetta. Palautteen perusteella he voivat muokata ideoita, kunnes ne jalostuvat isolle massalle sopiviksi.
Tämän opinnäytetyön toimeksiantaja toimi Lempäälän kunnan ruokapalvelu. Tavoitteena oli luoda ideoita alakoululaisten kasvisten käytön lisäämiseksi koulu-päivän aikana. Työn teoriaosuudessa pureudutaan syihin, miksi kasvisten käyttöä tulisi lisätä ja mikä on koulun osuus ja velvollisuus lasten ruokakasvatuksessa. Opinnäytetyön empiirinen osuus on kehittämistyö, joka toteutettiin palvelumuotoilun hengessä, asiakkaita osallistaen. Asiakasymmärrystä kerrytettiin havainnoimalla kouluruokailuja ja haastattelemalla koululaisia sekä koulussa työskenteleviä aikuisia. Näistä saadun tiedon pohjalta suunniteltiin ja toteutettiin viisi ideointipajaa. Ideointipajoissa alakoululaiset kehittivät, yhdistelivät ja jalostivat prosessin aikaisemmissa vaiheissa ylös kirjattuja ideoita.
Ideointiprosessi eteni kumulatiivisesti, palvelumuotoiluprosessia soveltaen. Tulokseksi kertyi 13 ideaa ja yksi konsepti. Kertyneet ideat jaoteltiin kolmen teeman alle; maistelu, tieto ja ruokatuote. Ideoiden lisäksi syntynyt konsepti nimettiin Maistelupäiväksi. Seuraavana askeleena palvelumuotoiluprosessissa olisi prototypointi. Ruokapalvelu ja/tai Lempäälän kunnan opetushenkilökunta voivat soveltaen toteuttaa prosessissa syntyneitä ideoita pienelle ryhmälle ja kerätä toteu-tuksesta palautetta. Palautteen perusteella he voivat muokata ideoita, kunnes ne jalostuvat isolle massalle sopiviksi.