Ravintoloiden selviytyminen Covid-19 aikana
Forsman, Katri (2020)
Forsman, Katri
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020111422858
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020111422858
Tiivistelmä
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millä keinoin Turun alueen ravintolat selvisivät vuoden 2020 kevään koronaviruspandemian aikana. Tutkimuksessa haluttiin saada vastauksia tutkimuskysymyksiin liittyen ravintoloiden talouteen, työntekijöihin, myynnin edistämiseen ja muihin elpymiskeinoihin Covid-19 aikana. Aikajanana toimi maalis- ja syyskuun väli. Ravintoloiden taloudellinen tilanne koki iskun maaliskuun 2020 lopulla, kun Suomen hallitus määräsi ravintolat suljettavaksi, poissulkien ulosmyynnin.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin kirjallisia lähteitä ja haastatteluja. Kirjallisista lähteistä analysoitiin tilastoja, internetsivuja, sekä sanomalehtiartikkeleita paperisessa ja sähköisessä muodossa. Näistä koottiin vastauksia liittyen tutkimuskysymyksiin. Haastattelut toteutettiin kasvotusten kahden eri Turun keskustassa sijaitsevan ravintolan kanssa. Haastattelut tehtiin teemahaastatteluina ja niiden teemat pohjautuivat tavoitteesta purettuihin tutkimuskysymyksiin. Haastatteluista saatiin monipuolista ja henkilökohtaisempaa tietoa tutkitusta aiheesta.
Tutkimuksen johtopäätöksenä pantiin merkille, että yritysten talous koki hankaluuksia ja taloudellisia menetyksiä rajoitteiden toimesta. Erilaiset rahalliset tuet auttoivat ravintoloita selviämään. Työntekijöiden lomautusta helpotettiin ja ravintoloiden ulosmyynti kasvoi. Yritykset kokeilivat uusia toimintatapoja, kuten myyden annoksia lähikauppaan tai perustamalla terasseja oman ravintolan läheisyyteen, tai niille varatuille uusille yhteisterassialueille. Yhteisöllisyys vaikeassa maailmantilanteessa ja talouskriisissä helpotti ravintolayrittäjiä taloudellisesti, sekä henkisesti. The aim of the study was to find out how restaurants in the Turku area survived the coronavirus pandemic in the spring of 2020. The study sought answers to research questions related to restaurant finances, employees, sales promotion, and other means of a recovery during Covid-19. The timeline was between March and September. The financial situation of restaurants was hit in the end of March when the Finnish government ordered restaurants to close, excluding take away.
Written sources and interviews were utilized as the research method. Written sources like statistics and websites as well as newspaper articles in a paper and electronic form were analysed. From these, answers were collected related to the research questions. The interviews were conducted face-to-face with two different restaurants in the center of Turku. The interviews were undertaken as thematic interviews and their themes were based on research questions that were concluded from the aim of the study. These interviews provided more varied and personal information on the research topic.
The study concluded that corporate finances were experiencing difficulties and financial losses due to restrictions. Various financial subsidies helped restaurants to survive. Layoffs were eased and restaurant take away sales increased. The companies tried new ways of doing things, such as selling dishes to a grocery stores or setting up terraces near their restaurant, or new common terrace areas reserved for them. Communality in a difficult global situation and economic crisis made it easier for restaurant entrepreneurs financially, as well as mentally.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin kirjallisia lähteitä ja haastatteluja. Kirjallisista lähteistä analysoitiin tilastoja, internetsivuja, sekä sanomalehtiartikkeleita paperisessa ja sähköisessä muodossa. Näistä koottiin vastauksia liittyen tutkimuskysymyksiin. Haastattelut toteutettiin kasvotusten kahden eri Turun keskustassa sijaitsevan ravintolan kanssa. Haastattelut tehtiin teemahaastatteluina ja niiden teemat pohjautuivat tavoitteesta purettuihin tutkimuskysymyksiin. Haastatteluista saatiin monipuolista ja henkilökohtaisempaa tietoa tutkitusta aiheesta.
Tutkimuksen johtopäätöksenä pantiin merkille, että yritysten talous koki hankaluuksia ja taloudellisia menetyksiä rajoitteiden toimesta. Erilaiset rahalliset tuet auttoivat ravintoloita selviämään. Työntekijöiden lomautusta helpotettiin ja ravintoloiden ulosmyynti kasvoi. Yritykset kokeilivat uusia toimintatapoja, kuten myyden annoksia lähikauppaan tai perustamalla terasseja oman ravintolan läheisyyteen, tai niille varatuille uusille yhteisterassialueille. Yhteisöllisyys vaikeassa maailmantilanteessa ja talouskriisissä helpotti ravintolayrittäjiä taloudellisesti, sekä henkisesti.
Written sources and interviews were utilized as the research method. Written sources like statistics and websites as well as newspaper articles in a paper and electronic form were analysed. From these, answers were collected related to the research questions. The interviews were conducted face-to-face with two different restaurants in the center of Turku. The interviews were undertaken as thematic interviews and their themes were based on research questions that were concluded from the aim of the study. These interviews provided more varied and personal information on the research topic.
The study concluded that corporate finances were experiencing difficulties and financial losses due to restrictions. Various financial subsidies helped restaurants to survive. Layoffs were eased and restaurant take away sales increased. The companies tried new ways of doing things, such as selling dishes to a grocery stores or setting up terraces near their restaurant, or new common terrace areas reserved for them. Communality in a difficult global situation and economic crisis made it easier for restaurant entrepreneurs financially, as well as mentally.