”Jos jatkan opiskelijaruokavaliolla 20 vuotta, kuolen ennen keski-ikää” : Ammattikorkeakouluopiskelijoiden ruokavalinnat ja hyvinvointi
Nygren, Mia (2020)
Nygren, Mia
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020111122629
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020111122629
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä selvitettiin, miten ammattikorkeakouluopiskelijoiden ruokavalinnat vaikuttavat heidän hyvinvointiinsa. Lisäksi tarkoituksena oli ymmärtää, mitkä asiat tuottavat opiskelijoille hyvinvointia sekä miten erilaiset sisäiset ja ulkoiset tekijät vaikuttavat opiskelijoiden ruokavalintoihin ja sitä kautta hyvinvointiin. Tutkimuksessa haluttiin myös selvittää noudattavatko ammattikorkeakouluopiskelijat suomalaisia ravitsemussuosituksia ruokavalinnoissaan.
Tutkimustapa oli määrällinen ja aineistonkeruumenetelmänä toimi verkkokysely. Kyselyä jaettiin Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijasähköpostin kautta perusjoukosta valituille henkilöille. Tutkimuksen päätutkimuskohde olivat Jyväskylän ammattikorkeakoulun liiketoiminta- ja teknologiayksiköiden suomenkieliset AMK-tutkinto-opiskelijat. Tutkimuksen kysymykset kohdistuivat opiskelijoiden hyvinvointiin, ruokavalintoihin sekä näiden kahden suhteeseen. Vastauksia analysoitiin vertaamalla niitä vuonna 2016 tehtyyn Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimukseen.
Tuloksista havaittiin, että opiskelijat tuntevat ravitsemussuositukset, mutta eivät noudata niitä päivittäisessä ruokavaliossaan. Naiset syövät miehiä enemmän ravitsemussuositusten mukaan. Tekniikan sekä matkailu- ja ravitsemusalan opiskelijoita verratessa löytyi erilaisia motivaatioita ruokavalintojen tekemiseen. Suurin motivaattori opiskelijoille ruokavalinnoissa on ruoan hinta. Opiskelijaelämä aiheuttaa usein tunteita ja tilanteita, jotka ajavat opiskelijoita syömään epäterveellisesti. Nämä epäterveelliset valinnat heikentävät hyvinvointia kaikilla osa-alueilla.
Tuloksista voidaan päätellä, että opiskelijoiden ravitsemukseen tulisi kiinnittää vielä entistä enemmän huomiota sekä ravitsemussuositusten tärkeyttä tulisi painostaa enemmän myös varhaiskasvatuksessa ja aikuisiällä.
Tutkimustapa oli määrällinen ja aineistonkeruumenetelmänä toimi verkkokysely. Kyselyä jaettiin Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijasähköpostin kautta perusjoukosta valituille henkilöille. Tutkimuksen päätutkimuskohde olivat Jyväskylän ammattikorkeakoulun liiketoiminta- ja teknologiayksiköiden suomenkieliset AMK-tutkinto-opiskelijat. Tutkimuksen kysymykset kohdistuivat opiskelijoiden hyvinvointiin, ruokavalintoihin sekä näiden kahden suhteeseen. Vastauksia analysoitiin vertaamalla niitä vuonna 2016 tehtyyn Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimukseen.
Tuloksista havaittiin, että opiskelijat tuntevat ravitsemussuositukset, mutta eivät noudata niitä päivittäisessä ruokavaliossaan. Naiset syövät miehiä enemmän ravitsemussuositusten mukaan. Tekniikan sekä matkailu- ja ravitsemusalan opiskelijoita verratessa löytyi erilaisia motivaatioita ruokavalintojen tekemiseen. Suurin motivaattori opiskelijoille ruokavalinnoissa on ruoan hinta. Opiskelijaelämä aiheuttaa usein tunteita ja tilanteita, jotka ajavat opiskelijoita syömään epäterveellisesti. Nämä epäterveelliset valinnat heikentävät hyvinvointia kaikilla osa-alueilla.
Tuloksista voidaan päätellä, että opiskelijoiden ravitsemukseen tulisi kiinnittää vielä entistä enemmän huomiota sekä ravitsemussuositusten tärkeyttä tulisi painostaa enemmän myös varhaiskasvatuksessa ja aikuisiällä.