Tyhjiökeitin ja sen ohjaus PID-säätimellä
Sohkanen, Joonatan (2020)
Sohkanen, Joonatan
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020101521354
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020101521354
Tiivistelmä
Opinäytetyön tavoitteena oli rakentaa sous vide -keitin eli tyhjiökeitin, jonka lämpötilan säätäminen toteutettiin PID-säätimellä. Työssä käydään läpi ruoankypsennyksen historiaa, biologiaa ja riskejä. Työ keskittyy pääpainoltaan kuitenkin PID-säätimen teoriaan ja erityisesti sen kokeelliseen virittämiseen. Työssä annetaan tarvittavat tiedot sous vide -keittimen rakennukseen ja PID-säätimen virittämiseen.
Sous vide -keitin on komponenteiltaan yksinkertainen laite. Tarvitaan vain lämpövastus, lämpöanturi ja ohjainyksikkö, josta voi asettaa halutun lämpötilan. Jos keittimen lämpötilan säädöstä haluaa tehdä tarkan, niin tarvitaan viritetty säädin, kuten PID-säädin. PID-säätimen virittämiseen tarvitaan siihen soveltuva ohjelma, hieman perusteorian tuntemusta ja aikaa virittämiseen.
Opinnäytetyön lopputuloksena syntyi toimiva sous vide -keitin, joka kykenee toimimaan tarvittavalla tarkkuudella. Työn aikaa vievin osuus oli keittimen PID-säätimen virittäminen. Vaikka virittäminen itsessään oli suhteellisen helppoa, aikaa kului jokaiseen testiin huomattavasti. Virittämisen yhteydessä opittiin PID-säätimen teorian lisäksi paljon käytännön asioita, jotka tulevaisuudessa tulevat nopeuttamaan viritysprosessia, jos sous vide -keitintä kehitetään jatkossa.
Sous vide -keitin on komponenteiltaan yksinkertainen laite. Tarvitaan vain lämpövastus, lämpöanturi ja ohjainyksikkö, josta voi asettaa halutun lämpötilan. Jos keittimen lämpötilan säädöstä haluaa tehdä tarkan, niin tarvitaan viritetty säädin, kuten PID-säädin. PID-säätimen virittämiseen tarvitaan siihen soveltuva ohjelma, hieman perusteorian tuntemusta ja aikaa virittämiseen.
Opinnäytetyön lopputuloksena syntyi toimiva sous vide -keitin, joka kykenee toimimaan tarvittavalla tarkkuudella. Työn aikaa vievin osuus oli keittimen PID-säätimen virittäminen. Vaikka virittäminen itsessään oli suhteellisen helppoa, aikaa kului jokaiseen testiin huomattavasti. Virittämisen yhteydessä opittiin PID-säätimen teorian lisäksi paljon käytännön asioita, jotka tulevaisuudessa tulevat nopeuttamaan viritysprosessia, jos sous vide -keitintä kehitetään jatkossa.