Koronakevät 2020: SARS-CoV-2 taudinaiheuttajana ja sen vaikutuksia elintarviketeollisuuteen Suomessa
Kangasaho, Aurora (2020)
Kangasaho, Aurora
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020091120369
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020091120369
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena on uusi koronavirus, SARS-CoV-2, joka levisi nopeasti pandemiaksi ympäri maailmaa kevään 2020 aikana. Opinnäytetyön tilaajana oli Hämeen ammattikorkeakoulun hyvinvointiosaamisen yksikkö. Opinnäytetyöhön liittyi opetusmateriaalin tekeminen Hämeen ammattikorkeakoulun ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun yhteistyönä järjestettävälle opintojaksolle.
Opinnäytetyössä selvitettiin, millainen taudinaiheuttaja SARS-CoV-2 on ja millaisia vaikutuksia sillä oli suomalaiseen elintarvikealaan keväällä 2020. Työssä käsiteltiin myös Suomen varautumista elintarvikehuollon näkökulmasta sekä koottiin kyselyn avulla tietoa siitä, miten koronavirustilanne näkyi suomalaisessa elintarviketeollisuudessa keväällä 2020.
SARS-CoV-2 tarttuu pääasiassa pisaratartuntana. Tärkeimmät asiat, joilla koronaviruspandemian kulkua voidaan hidastaa ovat kontaktien rajoittaminen ja käsienpesu saippualla. Saippua hajottaa koronaviruksen lipidikalvon.
Suomalainen elintarviketeollisuus pystyi vastaamaan hyvin koronan asettamiin haasteisiin keväällä 2020. Elintarvikkeiden alkutuotannossa on suuri omavaraisuusaste ja elintarviketeollisuus on varautunut hyvin poikkeusoloihin. Suomalainen varautumisen malli perustuu yhteistyöhön eri toimijoiden kesken. Yhteistyöllä varmistetaan, että poikkeustilanteet pystytään hoitamaan mahdollisimman vähillä häiriöillä.
Opinnäytetyössä selvitettiin, millainen taudinaiheuttaja SARS-CoV-2 on ja millaisia vaikutuksia sillä oli suomalaiseen elintarvikealaan keväällä 2020. Työssä käsiteltiin myös Suomen varautumista elintarvikehuollon näkökulmasta sekä koottiin kyselyn avulla tietoa siitä, miten koronavirustilanne näkyi suomalaisessa elintarviketeollisuudessa keväällä 2020.
SARS-CoV-2 tarttuu pääasiassa pisaratartuntana. Tärkeimmät asiat, joilla koronaviruspandemian kulkua voidaan hidastaa ovat kontaktien rajoittaminen ja käsienpesu saippualla. Saippua hajottaa koronaviruksen lipidikalvon.
Suomalainen elintarviketeollisuus pystyi vastaamaan hyvin koronan asettamiin haasteisiin keväällä 2020. Elintarvikkeiden alkutuotannossa on suuri omavaraisuusaste ja elintarviketeollisuus on varautunut hyvin poikkeusoloihin. Suomalainen varautumisen malli perustuu yhteistyöhön eri toimijoiden kesken. Yhteistyöllä varmistetaan, että poikkeustilanteet pystytään hoitamaan mahdollisimman vähillä häiriöillä.