Maahanmuuttajaopiskelijoiden työssäoppiminen ravintola-alalla : Haasteet ja onnistumisen mahdollisuudet
Korhonen, Anne (2020)
Korhonen, Anne
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020061018202
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020061018202
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää maahanmuuttajaopiskelijoiden työssäoppimisen haasteita ja onnistumisia ravintola-alalla. Tutkimuksen tavoitteena oli löytää keinoja, joiden avulla työssäoppimista voitaisiin parantaa ja työssäoppimisesta saataisiin myönteisempiä kokemuksia. Ammatillinen koulutus rakentuu oppilaitoksessa tapahtuvan opetuksen lisäksi työssäoppimisessa työpaikoilla.
Opinnäytetyö tutkimus oli kvalitatiivinen ja tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla kymmentä opiskelijoiden työpaikkaohjaajaa. Teemahaastattelut tehtiin joulukuussa 2019. Teoreettisessa osuudessa on käytetty monipuolisesti eri tietolähteitä, jotka käsittelevät maahanmuuttajia, työssäoppimista sekä tutkimuksen kirjoittamista.
Tutkimuksen mukaan opiskelijan motivaatiolla on suuri merkitys oppimisen, opintojen ja onnistuneen työssäoppimisen tukemisessa. Ammatillisessa keittiötyöskentelyssä ohjeiden noudattaminen on tärkeää varsinkin erityisruokavalioiden kohdalla. Opiskelijan hyvä suomen kielen taito mahdollistaa hänen selviytymisensä työtehtävistä ja opiskelusta työssäoppimisen aikana.
Työpaikkaohjaajat toivoivat opettajilta enemmän yhteydenpitoa opiskelijaan ja työpaikkaohjaajaan sekä käyntejä työssäoppimispaikoille. Työpaikkaohjaajat toivoivat, että he saisivat nykyistä enemmän tietoa opiskelijoiden kulttuureista koulun kautta. Työpaikoilla toivotaan, että kouluissa opiskelijoita perehdytettäisiin suomalaiseen työkulttuuriin sekä työajan noudattamiseen ja työssäoloaikoihin. Työpaikkaohjaajat voivat auttaa työssäoppimisen onnistumisessa puhumalla selkokieltä ja antamalla opiskelijalle palautetta työssäoppimisen aikana.
Opinnäytetyö tutkimus oli kvalitatiivinen ja tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla kymmentä opiskelijoiden työpaikkaohjaajaa. Teemahaastattelut tehtiin joulukuussa 2019. Teoreettisessa osuudessa on käytetty monipuolisesti eri tietolähteitä, jotka käsittelevät maahanmuuttajia, työssäoppimista sekä tutkimuksen kirjoittamista.
Tutkimuksen mukaan opiskelijan motivaatiolla on suuri merkitys oppimisen, opintojen ja onnistuneen työssäoppimisen tukemisessa. Ammatillisessa keittiötyöskentelyssä ohjeiden noudattaminen on tärkeää varsinkin erityisruokavalioiden kohdalla. Opiskelijan hyvä suomen kielen taito mahdollistaa hänen selviytymisensä työtehtävistä ja opiskelusta työssäoppimisen aikana.
Työpaikkaohjaajat toivoivat opettajilta enemmän yhteydenpitoa opiskelijaan ja työpaikkaohjaajaan sekä käyntejä työssäoppimispaikoille. Työpaikkaohjaajat toivoivat, että he saisivat nykyistä enemmän tietoa opiskelijoiden kulttuureista koulun kautta. Työpaikoilla toivotaan, että kouluissa opiskelijoita perehdytettäisiin suomalaiseen työkulttuuriin sekä työajan noudattamiseen ja työssäoloaikoihin. Työpaikkaohjaajat voivat auttaa työssäoppimisen onnistumisessa puhumalla selkokieltä ja antamalla opiskelijalle palautetta työssäoppimisen aikana.