Varastotoimintojen kehittäminen : Lean-työkalut, layout-suunnittelu ja uudet varastointiratkaisut
Stolt, Juho (2020)
Stolt, Juho
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060416993
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060416993
Tiivistelmä
Opinnäytetyö tehtiin Palvelutukku Kolmion toimeksiantona. Toimeksiantaja toimii elintarvikealalla tukkuliikkeenä. Työn tavoitteena oli kehittää Palvelutukku Kolmion varaston toimintaa lean-työkalujen, toimeksiantajalle uusien varastointiratkaisuiden sekä layout-suunnittelun avulla.
Varaston toiminnan tehostamisella on tavoite saada toimeksiantajalle edellytykset uuden asiakassegmentin, iltaravintolat, hankintaa varten. Iltaravintoloita vaatimuksena toimittajan näkökulmasta on nopea tilaus-toimitusrytmi sekä lounasravintoloista poikkeava tuotteistus. Jotta uuden asiakassegmentin hankinta olisi mahdollista, tarvitsee varaston toimintaa tehostaa, sekä tarkoituksenmukaistaa.
Opinnäytetyön tietoperusta koostui seuraavista aihealueista: elintarvikkeiden varastointi, varastointi ja lean-työkalut. Uutta layout-suunnitelmaa varten haettiin tietoa yrityksen toiminnanohjausjärjestelmästä. Saadun tiedon avulla mallinnettiin nykytilanne, tunnistettiin ongelmat ja lähdettiin kehittämään ongelmiin ratkaisua. Myös omaa ammattitaitoa ja kokemusta Palvelutukku Kolmion eri työtehtävistä käytettiin hyväksi uutta suunnitelmaa tehtäessä. Suunnitelmaa ja nykytilanteen kuvausta varten tehtiin kattava XYZ-analyysi, jonka avulla saatiin mallinnettua nykytilanne tarkasti ja kehitettyä uusi toimivampi ratkaisu. Työn konkreettisiksi tuloksiksi tulivat uusi layout-suunnitelma, kustannusarvio ja toteutussuunnitelma.
Varaston toiminnan tehostamisella on tavoite saada toimeksiantajalle edellytykset uuden asiakassegmentin, iltaravintolat, hankintaa varten. Iltaravintoloita vaatimuksena toimittajan näkökulmasta on nopea tilaus-toimitusrytmi sekä lounasravintoloista poikkeava tuotteistus. Jotta uuden asiakassegmentin hankinta olisi mahdollista, tarvitsee varaston toimintaa tehostaa, sekä tarkoituksenmukaistaa.
Opinnäytetyön tietoperusta koostui seuraavista aihealueista: elintarvikkeiden varastointi, varastointi ja lean-työkalut. Uutta layout-suunnitelmaa varten haettiin tietoa yrityksen toiminnanohjausjärjestelmästä. Saadun tiedon avulla mallinnettiin nykytilanne, tunnistettiin ongelmat ja lähdettiin kehittämään ongelmiin ratkaisua. Myös omaa ammattitaitoa ja kokemusta Palvelutukku Kolmion eri työtehtävistä käytettiin hyväksi uutta suunnitelmaa tehtäessä. Suunnitelmaa ja nykytilanteen kuvausta varten tehtiin kattava XYZ-analyysi, jonka avulla saatiin mallinnettua nykytilanne tarkasti ja kehitettyä uusi toimivampi ratkaisu. Työn konkreettisiksi tuloksiksi tulivat uusi layout-suunnitelma, kustannusarvio ja toteutussuunnitelma.