Välipalatuotteen tuotekehitys
Hartikainen, Harri (2020)
Hartikainen, Harri
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060115869
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060115869
Tiivistelmä
Opinnäytetyö toteutettiin yhdessä Stadin Panimon kanssa. Työn tavoittee-na oli löytää Stadin Panimon New England IPA -tuotteen kanssa sopivia välipalatuotteita. Välipalatuotetta myydään toimeksiantajan tiloissa yh-dessä oluen kanssa. Stadin Panimo sijaitsee Helsingin Suvilahden vanhalla tehdasalueella. Stadin Panimo on parhaiten tunnettu sen kokeellisista, maukkaan maltaisista ja runsaasti aromihumaloiduista erikoisoluista.
Välipalatuotteen suunnittelussa hyödynnettiin New England IPA -oluen makuprofiilia. Tuotteessa oli tavoitteena hyödyntää oluen valmistuspro-sessissa ylijäänyttä mäskiä. Reseptiikassa kiinnitettiin huomiota erityisesti mäskin käyttöön ja välipalatuotteen annoskokoon. Reseptiikassa on myös huomioitu helppo valmistusprosessi ja oluen sekä välipalatuotteen mah-dollinen maullinen yhteensopivuus.
Välipalatuotteen ja oluen yhteensopivuutta mitattiin aistinvaraisella arvi-oinnilla. Aistinvaraisessa arvioinnissa kysyttiin tuotteiden maullisesta yh-teensopivuudesta ja välipalatuotteen rakenteellisten ominaisuuksien vai-kutuksesta tuotteiden nautittavuuteen. Välipalatuotteen reseptin valin-taan liittyi tuotteessa käytettävien raaka-aineiden yhteensopivuus Stadin Panimon oluessa käytettävien raaka-aineiden kanssa.
Välipalatuotteen suunnittelussa hyödynnettiin New England IPA -oluen makuprofiilia. Tuotteessa oli tavoitteena hyödyntää oluen valmistuspro-sessissa ylijäänyttä mäskiä. Reseptiikassa kiinnitettiin huomiota erityisesti mäskin käyttöön ja välipalatuotteen annoskokoon. Reseptiikassa on myös huomioitu helppo valmistusprosessi ja oluen sekä välipalatuotteen mah-dollinen maullinen yhteensopivuus.
Välipalatuotteen ja oluen yhteensopivuutta mitattiin aistinvaraisella arvi-oinnilla. Aistinvaraisessa arvioinnissa kysyttiin tuotteiden maullisesta yh-teensopivuudesta ja välipalatuotteen rakenteellisten ominaisuuksien vai-kutuksesta tuotteiden nautittavuuteen. Välipalatuotteen reseptin valin-taan liittyi tuotteessa käytettävien raaka-aineiden yhteensopivuus Stadin Panimon oluessa käytettävien raaka-aineiden kanssa.