Käyttäjien kokemuksia elävästä ravinnosta ja sen näkyvyys digitaalisessa mediassa
Telkkälä, Marjo (2020)
Telkkälä, Marjo
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020052915339
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020052915339
Tiivistelmä
Ruoasta, sen alkuperästä ja terveellisyydestä puhutaan nykypäivänä hyvin paljon. Viime vuo-sina erilaiset ruokavaliot, kuten esimerkiksi vegaaninen ja gluteeniton ruokavalio, ovat olleet paljon otsikoissa. Elävä raakaravinto ei sen sijaan ole ollut yhtä paljon esillä, vaikka kyseinen ruokavalio on tunnettu jo vuosisatoja. Alun perin elävä raakaravinnon ruokavaliolla pyrittiin parantamaan sairauksia.
Tämän kvalitatiivisen opinnäytetyön tavoite oli selvittää, miten elävä raakaravinto on vaikut-tanut sitä ruokavaliokseen käyttävien ihmisten terveyteen. Työ on jaettu tietoperustaan ja tutkimusosion. Tietoperustassa on hyödynnetty sekä suomalaista että kansainvälistä kirjalli-suutta sekä sähköisesti tuotettua materiaalia. Tietoperustassa tutkittiin elävän raakaravinnon historiaa, sen valmistustapoja sekä selvitettiin, millaisia muita ruokavaliota on olemassa. Tie-toperustaan lisättiin keväällä 2020 markkinoinnin osuus. Alun perin opinnäytetyö on tehty vuonna 2011.
Tutkimusosio on luotu tietoperustaa pohjaten. Tutkimus sisälsi seitsemän kysymystä, jotka lähetettiin elävän ravinnon yhdistyksen (nykyään elävä raakaravinto ry) sähköpostilistalla oleville henkilöille. Tuloksia kerättiin kesän 2010 aikana. Vastausprosentti jäi suhteellisen pieneksi, mutta saadut tulokset olivat laadukkaita. Tutkimustuloksia analysoitiin laadullisten menetelmien avulla. Saatujen tulosten perusteella voitiin todeta, että elävää ravintoa käytetään sekä terveydellisistä syistä että eettisiin periaatteisiin vedoten.
Tämän kvalitatiivisen opinnäytetyön tavoite oli selvittää, miten elävä raakaravinto on vaikut-tanut sitä ruokavaliokseen käyttävien ihmisten terveyteen. Työ on jaettu tietoperustaan ja tutkimusosion. Tietoperustassa on hyödynnetty sekä suomalaista että kansainvälistä kirjalli-suutta sekä sähköisesti tuotettua materiaalia. Tietoperustassa tutkittiin elävän raakaravinnon historiaa, sen valmistustapoja sekä selvitettiin, millaisia muita ruokavaliota on olemassa. Tie-toperustaan lisättiin keväällä 2020 markkinoinnin osuus. Alun perin opinnäytetyö on tehty vuonna 2011.
Tutkimusosio on luotu tietoperustaa pohjaten. Tutkimus sisälsi seitsemän kysymystä, jotka lähetettiin elävän ravinnon yhdistyksen (nykyään elävä raakaravinto ry) sähköpostilistalla oleville henkilöille. Tuloksia kerättiin kesän 2010 aikana. Vastausprosentti jäi suhteellisen pieneksi, mutta saadut tulokset olivat laadukkaita. Tutkimustuloksia analysoitiin laadullisten menetelmien avulla. Saatujen tulosten perusteella voitiin todeta, että elävää ravintoa käytetään sekä terveydellisistä syistä että eettisiin periaatteisiin vedoten.