Elintarvikehygienia kuljetuksen aikana : omavalvontasuunnitelman laatiminen
Vallius, Veera (2020)
Vallius, Veera
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020052613673
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020052613673
Tiivistelmä
Elintarvikealan toimijalla tulee olla järjestelmä, jonka avulla se voi tunnistaa sekä hallita toimintaansa liittyvät vaarat. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli laatia elintarvikekuljetuksissa toimivalle Logger Sea Lines Oy:lle omavalvontasuunnitelma. Yritys toimittaa elintarvikkeita koneellisesti jäähdytetyllä FNA-luokan kuorma-autolla pääkaupunkiseudun vähittäismyyntipaikkoihin sekä ravintoloihin kaikkina viikonpäivinä ympäri vuoden.
Opinnäytetyön tarkoituksena on myös toimia yrittäjän sekä yrityksen kahden kuljettajan tukena elintarvikehygieniaan- ja lainsäädäntöön perehtyessä. Opinnäytetyössä perehdytään elintarvikehygienian ja siihen liittyvän lainsäädännön lisäksi omavalvontaan ja tähän sidoksissa olevaan HACCP-järjestelmään. Työssä perehdytään myös elintarvikekuljetuksiin sekä niihin liittyviin vaatimuksiin, vastuisiin ja elintarvikehygieeniseen osaamiseen.
Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena työnä ja siinä kehitettiin toimeksiantajalle jäävä materiaali sekä opinnäytetyöraportti. Työn tuotoksena syntyi omavalvontasuunnitelma, joka toimitettiin tukkukauppiaalle. Suunnitelmaa tehdessä tunnistettiin mahdolliset kriittiset pisteet, jotka otettiin erityisesti huomioon kuljettajan työtä havainnoitaessa sekä omavalvontasuunnitelmaa laatiessa. Omavalvontasuunnitelma otettiin myös yrityksessä käyttöön ja se on helposti muokattavissa yrityksen mahdollisia tulevia tarpeita varten.
Opinnäytetyön tarkoituksena on myös toimia yrittäjän sekä yrityksen kahden kuljettajan tukena elintarvikehygieniaan- ja lainsäädäntöön perehtyessä. Opinnäytetyössä perehdytään elintarvikehygienian ja siihen liittyvän lainsäädännön lisäksi omavalvontaan ja tähän sidoksissa olevaan HACCP-järjestelmään. Työssä perehdytään myös elintarvikekuljetuksiin sekä niihin liittyviin vaatimuksiin, vastuisiin ja elintarvikehygieeniseen osaamiseen.
Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena työnä ja siinä kehitettiin toimeksiantajalle jäävä materiaali sekä opinnäytetyöraportti. Työn tuotoksena syntyi omavalvontasuunnitelma, joka toimitettiin tukkukauppiaalle. Suunnitelmaa tehdessä tunnistettiin mahdolliset kriittiset pisteet, jotka otettiin erityisesti huomioon kuljettajan työtä havainnoitaessa sekä omavalvontasuunnitelmaa laatiessa. Omavalvontasuunnitelma otettiin myös yrityksessä käyttöön ja se on helposti muokattavissa yrityksen mahdollisia tulevia tarpeita varten.