Keittiön tilan kartoitus sekä asiakasmäärien selvittäminen : Case: Lähi-ABC Ähtäri
Ström, Henna (2020)
Ström, Henna
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005077654
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005077654
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia Lähi-ABC Ähtärin asiakasmääriä. Määrien pohjalta laskettiin, onko keittiön laitekapasiteetti riittävä nykyisesti yrityksen toiminnalle. Työn tavoitteena oli selvittää, ovatko ruoka-annosten määrät kannattavat suuremmalle keittiölle, koska kesäsesonkiaikaan ruoka-annosten määrät kasvavat vähintään puolella.
Työssä tehtiin ensimmäiseksi nykytila-analyysi. Sen jälkeen selvitettiin käytössä keittiössä olevat laitteet Dietan kuvastoa apuna käyttäen. Seuraavaksi tarkasteltiin toimeksiantajan kautta saatuja myyntiraportteja, joista saatiin selville ruoka-annosten määrät. Ruoka-annoksista tarkkailuun otettiin buffetpöydän-, à la carte - annosten- sekä pizzojen ruokailijat. Työ toteutettiin siten, että verrattiin edellisvuoden myyntilukuja tähän vuoteen. Ruoka-annosten määrien selvittämisen jälkeen viikon aikana kerätyistä bongeista selvitettiin millä aikavälillä ruokien tilausta tapahtuu eniten. Seuraavaksi työssä tehtiin keittiön laitteista laitekapasiteettilaskelmat, jonka tavoitteena oli selvittää paljonko ruoka-annokset kuormittavat laitteita.
Työn tulokseksi saatiin selville se, että keittiön ongelmakohdaksi havaittiin parilan sekä rasvakeittimen liiallista kuormitusta. Kuormitus voidaan saada pienemmäksi ruokalistojen suunnittelulla tai lisälaitteilla à la carte -annosten valmistukseen. Lisäksi huomattiin selkeästi yksi aikaväli, jolla ruoka-annosten myynti oli normaalia korkeampi, jolloin se saataisiin tehokkaammaksi lisäämällä henkilökuntaa sille tunnille.
Toimeksiantajana toimi Lähi-ABC Ähtäri. Työ oli tarpeellinen toimeksiantajalle, koska Lähi-ABC Ähtäriin on suunniteltu keittiön saneerausta. Saneerauksen on arvioitu alkavan vuonna 2021.
Työssä tehtiin ensimmäiseksi nykytila-analyysi. Sen jälkeen selvitettiin käytössä keittiössä olevat laitteet Dietan kuvastoa apuna käyttäen. Seuraavaksi tarkasteltiin toimeksiantajan kautta saatuja myyntiraportteja, joista saatiin selville ruoka-annosten määrät. Ruoka-annoksista tarkkailuun otettiin buffetpöydän-, à la carte - annosten- sekä pizzojen ruokailijat. Työ toteutettiin siten, että verrattiin edellisvuoden myyntilukuja tähän vuoteen. Ruoka-annosten määrien selvittämisen jälkeen viikon aikana kerätyistä bongeista selvitettiin millä aikavälillä ruokien tilausta tapahtuu eniten. Seuraavaksi työssä tehtiin keittiön laitteista laitekapasiteettilaskelmat, jonka tavoitteena oli selvittää paljonko ruoka-annokset kuormittavat laitteita.
Työn tulokseksi saatiin selville se, että keittiön ongelmakohdaksi havaittiin parilan sekä rasvakeittimen liiallista kuormitusta. Kuormitus voidaan saada pienemmäksi ruokalistojen suunnittelulla tai lisälaitteilla à la carte -annosten valmistukseen. Lisäksi huomattiin selkeästi yksi aikaväli, jolla ruoka-annosten myynti oli normaalia korkeampi, jolloin se saataisiin tehokkaammaksi lisäämällä henkilökuntaa sille tunnille.
Toimeksiantajana toimi Lähi-ABC Ähtäri. Työ oli tarpeellinen toimeksiantajalle, koska Lähi-ABC Ähtäriin on suunniteltu keittiön saneerausta. Saneerauksen on arvioitu alkavan vuonna 2021.