Uuden kahvilakonseptin avausvalmennuksen suunnittelu
Hänninen, Tero (2020)
Hänninen, Tero
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005046975
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005046975
Tiivistelmä
Leipomoala on elänyt lähes 2000-luvun alusta alkaen murroksessa. Markettien paisopisteet ovat lisääntyneet ja jatkuva hintakilpailu on tehnyt paikallisten leipomoiden kilpailussa pärjäämisestä erittäin haasteellista. Tästä syystä Leipurin Oyj on syksyllä 2019 perustanut leipomoille suunnatun kahvilaketju Baker’s Storyn jonka tarkoitus on auttaa leipomoita ottamaan suoraan kuluttajamarkkinat haltuun.
Tämä opinnäytetyö on tehty toimeksiantona Leipurin Oyj:lle. Työn tavoitteena on rakentaa avausvalmennuspaketti uuden Baker’s Story kahvilan avaamista tukemaan. Avausvalmennuspaketti pitää sisällään avausvalmennusprosessin suunnittelun sekä vinkkimateriaalin avausvalmennuksia vetäville valmentajille. Työssä ei ole tavoitteena rakentaa erillistä esitys- ja koulutusmateriaalia avausvalmennuksissa valmennettavista aiheista kuten leipomisesta tai erikoiskahvien valmistamisesta. Työ huomioi myös yksiköt joissa kyseessä on muutos olemassa olevasta kahvilasta Baker’s Story yksiköksi.
Työn tietopohjana on käytetty luvussa aikuinen oppijana eri oppimis- ja motivaatioteorioihin sekä oppimismalleihin. Tämän luo pohjaa ymmärtää oppimista. Tietopohjan luvussa valmentajan rooli oppimisessa on käsitelty opettamisen vaiheita, oppijaa yksilönä ja hänen ohjaamistaan sekä ohjaajan omia taitoja. Kolmannessa tietopohjan luvussa syvennytään muutoksen johtamiseen eri muutoksen johtamisen mallien kautta. Lisäksi muutosta käsitellään ryhmän ja yksilön kautta.
Lopputuotoksena tässä työssä muodostui avausvalmennusprosessin kuvaus, ohjeistus ja vinkkimateriaali Baker’s Story ketjun käyttöön. Avausvalmennus koostuu 6 pääkohdasta jotka ovat alkukartoitus, alkumateriaali, ensimmäinen kokoontuminen, avausvalmennus kahvila/leipomo, avauksen tuki sekä saattohoito. Kokonaisuus ottaa huomioon myös muutoskohteena olevat yksiköt sekä ohjeistus- ja vinkkimateriaalissa on oma luku muutoksessa huomioitavista asioista.
Työ toteutettiin loppuvuoden 2019 ja alkuvuoden 2020 aikana. Avausvalmennusmalli sekä vinkkimateriaali on saanut hyvää palautetta Baker’s Storyn valmentajien keskuudessa. Malli otetaan käyttöön Baker’s Story ketjussa keväällä 2020.
Tämä opinnäytetyö on tehty toimeksiantona Leipurin Oyj:lle. Työn tavoitteena on rakentaa avausvalmennuspaketti uuden Baker’s Story kahvilan avaamista tukemaan. Avausvalmennuspaketti pitää sisällään avausvalmennusprosessin suunnittelun sekä vinkkimateriaalin avausvalmennuksia vetäville valmentajille. Työssä ei ole tavoitteena rakentaa erillistä esitys- ja koulutusmateriaalia avausvalmennuksissa valmennettavista aiheista kuten leipomisesta tai erikoiskahvien valmistamisesta. Työ huomioi myös yksiköt joissa kyseessä on muutos olemassa olevasta kahvilasta Baker’s Story yksiköksi.
Työn tietopohjana on käytetty luvussa aikuinen oppijana eri oppimis- ja motivaatioteorioihin sekä oppimismalleihin. Tämän luo pohjaa ymmärtää oppimista. Tietopohjan luvussa valmentajan rooli oppimisessa on käsitelty opettamisen vaiheita, oppijaa yksilönä ja hänen ohjaamistaan sekä ohjaajan omia taitoja. Kolmannessa tietopohjan luvussa syvennytään muutoksen johtamiseen eri muutoksen johtamisen mallien kautta. Lisäksi muutosta käsitellään ryhmän ja yksilön kautta.
Lopputuotoksena tässä työssä muodostui avausvalmennusprosessin kuvaus, ohjeistus ja vinkkimateriaali Baker’s Story ketjun käyttöön. Avausvalmennus koostuu 6 pääkohdasta jotka ovat alkukartoitus, alkumateriaali, ensimmäinen kokoontuminen, avausvalmennus kahvila/leipomo, avauksen tuki sekä saattohoito. Kokonaisuus ottaa huomioon myös muutoskohteena olevat yksiköt sekä ohjeistus- ja vinkkimateriaalissa on oma luku muutoksessa huomioitavista asioista.
Työ toteutettiin loppuvuoden 2019 ja alkuvuoden 2020 aikana. Avausvalmennusmalli sekä vinkkimateriaali on saanut hyvää palautetta Baker’s Storyn valmentajien keskuudessa. Malli otetaan käyttöön Baker’s Story ketjussa keväällä 2020.