Henkilöstön palkitseminen kuntien ruoka- ja siivouspalveluissa
Simolin, Helena (2020)
Simolin, Helena
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202004306692
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202004306692
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli hakea ja koota tietoa julkisella sektorilla käytössä olevista palkitsemismenetelmistä ja tarkastella niiden käyttömahdollisuuksia kuntien ruoka- ja siivouspalveluissa. Työn tarkoituksena oli selvittää ja analysoida käytössä olevien palkitsemismenetelmien vaikutus henkilöstön rekrytointiin, työmotivaatioon, työn tehostamiseen ja sairauspoissaoloihin.
Ruoka- ja siivouspalvelujen asiantuntijapalveluita tuottava Damico Oy oli toimeksiantajana opinnäytetyölle. Opinnäytetyön tekijä aloitti palvelupäällikkönä Hollolan ruoka- ja siivouspalveluissa vuonna 2017. Palvelupäällikön aiempi lähes 15 vuoden esimieskokemus on hankittu saman kunnan palveluksessa erikoisalana ammattikeittiöosaaminen.
Empiirisen tutkimuksen teoreettinen viitekehys koostui tiedonkeruusta koskien yksityisen ja julkisen sektorin palkitsemismenetelmiä. Opinnäytetyön tutkimusmenetelminä käytettiin kvalitatiivista avointa haastattelua ja kvantitatiivista kyselytutkimusta. Asiantuntijalausunnon kannustepalkkioista antoi Minna Dammert, Damico Oy:stä.
Haastateltavina henkilöinä olivat Kuntatyönantajien johtava työmarkkina-asiamies ja Hollolan henkilöstöpäällikkö. Kyselytutkimukset kohdennettiin yksityisen ja julkisen sektorin ruoka- ja siivouspalvelujen vastuuhenkilöille sekä Hollolan ja kolmen muun kunnan ruoka- ja siivouspalvelujen henkilöstölle.
Työlle asetettu tavoite ja tarkoitus toteutuivat teoreettisen viitekehyksen ja haastattelujen osalta hyvin. Kyselytutkimukseen vastanneiden määrä jäi tavoitteesta, mutta otanta oli riittävä vastausten analysoinnille ja palkitsemismenetelmien vaikuttavuuden arvioinnille. Tutkimustulokset osoittavat, että palkitsemisella voidaan vaikuttaa myönteisesti rekrytointeihin, työmotivaatioon, työn tehostamiseen ja sairauspoissaoloihin kuntien ruoka- ja siivouspalveluissa.
Kunnissa käytetään erilaisia palkitsemismenetelmiä. Ohjeistus henkilöstön palkitsemiseen oli kuitenkin vaihtelevaa; osalta kunnista puuttuivat tavoitteet ja riittävät mittarit. Haastattelujen tuloksena esimiestaitojen tukeminen ja kehittäminen henkilöstöjohtamisessa ja palkitsemisen kokonaisuuden hallinnassa nousivat ykkösprioriteetiksi, jotka tulisi ratkaista työnantajan kanssa. Käytetyt tutkimusmenetelmät ja -tulokset koko laajuudessaan mahdollistavat monialaisen jatkotutkimuksen sekä palkitsemiselle että johtamistaitojen kehittämiselle.
Ruoka- ja siivouspalvelujen asiantuntijapalveluita tuottava Damico Oy oli toimeksiantajana opinnäytetyölle. Opinnäytetyön tekijä aloitti palvelupäällikkönä Hollolan ruoka- ja siivouspalveluissa vuonna 2017. Palvelupäällikön aiempi lähes 15 vuoden esimieskokemus on hankittu saman kunnan palveluksessa erikoisalana ammattikeittiöosaaminen.
Empiirisen tutkimuksen teoreettinen viitekehys koostui tiedonkeruusta koskien yksityisen ja julkisen sektorin palkitsemismenetelmiä. Opinnäytetyön tutkimusmenetelminä käytettiin kvalitatiivista avointa haastattelua ja kvantitatiivista kyselytutkimusta. Asiantuntijalausunnon kannustepalkkioista antoi Minna Dammert, Damico Oy:stä.
Haastateltavina henkilöinä olivat Kuntatyönantajien johtava työmarkkina-asiamies ja Hollolan henkilöstöpäällikkö. Kyselytutkimukset kohdennettiin yksityisen ja julkisen sektorin ruoka- ja siivouspalvelujen vastuuhenkilöille sekä Hollolan ja kolmen muun kunnan ruoka- ja siivouspalvelujen henkilöstölle.
Työlle asetettu tavoite ja tarkoitus toteutuivat teoreettisen viitekehyksen ja haastattelujen osalta hyvin. Kyselytutkimukseen vastanneiden määrä jäi tavoitteesta, mutta otanta oli riittävä vastausten analysoinnille ja palkitsemismenetelmien vaikuttavuuden arvioinnille. Tutkimustulokset osoittavat, että palkitsemisella voidaan vaikuttaa myönteisesti rekrytointeihin, työmotivaatioon, työn tehostamiseen ja sairauspoissaoloihin kuntien ruoka- ja siivouspalveluissa.
Kunnissa käytetään erilaisia palkitsemismenetelmiä. Ohjeistus henkilöstön palkitsemiseen oli kuitenkin vaihtelevaa; osalta kunnista puuttuivat tavoitteet ja riittävät mittarit. Haastattelujen tuloksena esimiestaitojen tukeminen ja kehittäminen henkilöstöjohtamisessa ja palkitsemisen kokonaisuuden hallinnassa nousivat ykkösprioriteetiksi, jotka tulisi ratkaista työnantajan kanssa. Käytetyt tutkimusmenetelmät ja -tulokset koko laajuudessaan mahdollistavat monialaisen jatkotutkimuksen sekä palkitsemiselle että johtamistaitojen kehittämiselle.