Ympäristövastuun kehittäminen RESTO-tietotaitokilpailussa
Kasurinen, Veera (2020)
Kasurinen, Veera
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202004134947
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202004134947
Tiivistelmä
Vastuullisuus on tänä päivänä tärkeä osa toimintaa alasta riippumatta. Kestävän kehityksen periaatteet voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan, taloudelliseen, sosiaaliseen ja ympäristövastuuseen. Tämän opinnäytetyön tavoitteena on kehittää RESTO-tietotaitokilpailun ympäristövastuuta. Tarkoituksena on selvittää, mitkä ovat tapahtumien ympäristövaikutukset ja keinot niiden hallitsemiseksi. Tavoitteena on teorian pohjalta koota opas, jonka avulla kehittää tapahtuman ympäristövastuuta.
Toimeksiantajana toimi RESTO-kilpailun järjestäjäryhmä. RESTO on restonomiopiskelijoille suunnattu tietotaitokilpailu, jossa eri ammattikorkeakoulujen opiskelijat kilpailevat toisiaan vastaan kaksipäiväisen tapahtuman ajan. Joka vuosi eri ammattikorkeakoulu isännöi kilpailun ja vuonna 2020 tapahtuman järjesti Haaga-Helia ammattikorkeakoulu.
Kyseessä on toiminnallinen opinnäytetyö, joka toteutettiin projektityyppisesti. Työ koostuu tutkimuksellisesta raporttiosasta ja toiminnalliselle tutkimukselle ominaisesta prosessin kuvauksesta, jossa kerrotaan projektin etenemisestä suunnittelu-, toiminta- ja arviointivaiheissa. Opinnäytetyön tietoperustassa käsitellään tapahtuman järjestämistä prosessina, sekä määritellään aiheen keskeisimmät käsitteet ja tapahtumien ympäristövaikutukset. Projektin aloitettiin syyskuussa 2019.
Työn lopputuloksena syntyi RESTO-tapahtuman ympäristötyöhön keskittyvä sähköinen opas, jota kilpailun järjestäjäryhmä voi hyödyntää tapahtuman järjestämisen eri vaiheissa. Opas sisältää ympäristönäkökulmaan keskittyvän tarkastuslistan, jonka tarkoituksena on toimia järjestäjäryhmän käytännön työkaluna. Sähköisen oppaan laatimisessa hyödynnettiin tietoperustaa ja huomioitiin kohderyhmän tarpeet. Työ valmistui huhtikuussa 2020 ja työn aihe oli ajankohtainen toimeksiantajalle. Saadun palautteen perusteella työn tuotoksena syntynyt opas vastasi toimeksiantajan odotuksia.
Toimeksiantajana toimi RESTO-kilpailun järjestäjäryhmä. RESTO on restonomiopiskelijoille suunnattu tietotaitokilpailu, jossa eri ammattikorkeakoulujen opiskelijat kilpailevat toisiaan vastaan kaksipäiväisen tapahtuman ajan. Joka vuosi eri ammattikorkeakoulu isännöi kilpailun ja vuonna 2020 tapahtuman järjesti Haaga-Helia ammattikorkeakoulu.
Kyseessä on toiminnallinen opinnäytetyö, joka toteutettiin projektityyppisesti. Työ koostuu tutkimuksellisesta raporttiosasta ja toiminnalliselle tutkimukselle ominaisesta prosessin kuvauksesta, jossa kerrotaan projektin etenemisestä suunnittelu-, toiminta- ja arviointivaiheissa. Opinnäytetyön tietoperustassa käsitellään tapahtuman järjestämistä prosessina, sekä määritellään aiheen keskeisimmät käsitteet ja tapahtumien ympäristövaikutukset. Projektin aloitettiin syyskuussa 2019.
Työn lopputuloksena syntyi RESTO-tapahtuman ympäristötyöhön keskittyvä sähköinen opas, jota kilpailun järjestäjäryhmä voi hyödyntää tapahtuman järjestämisen eri vaiheissa. Opas sisältää ympäristönäkökulmaan keskittyvän tarkastuslistan, jonka tarkoituksena on toimia järjestäjäryhmän käytännön työkaluna. Sähköisen oppaan laatimisessa hyödynnettiin tietoperustaa ja huomioitiin kohderyhmän tarpeet. Työ valmistui huhtikuussa 2020 ja työn aihe oli ajankohtainen toimeksiantajalle. Saadun palautteen perusteella työn tuotoksena syntynyt opas vastasi toimeksiantajan odotuksia.