ISO 22000 -standardin käyttöönottovaatimusten tarkastelu
Tikkala, Oskari (2020)
Tikkala, Oskari
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202003133408
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202003133408
Tiivistelmä
ISO 22000 on elintarviketurvallisuusstandardi, joka on vuonna julkaistu vuonna 2005. Standardi käsittää koko elintarvikeketjun raaka-aineen valmistuksesta jälleenmyyjälle. ISO 22000 -standardia täydennettiin tukiohjelmien osalta vuonna 2009 teknisellä lisäosalla ISO/TS 22002-1:2009.
Opinnäytetyön toimeksiantaja oli home- sekä kittikypsytettyjen juustojen valmistukseen erikoistunut Herkkujuustola Oy. Herkkujuustola siirtyi vuoden 2018 lopulla uusiin valmistustiloihin Häijääseen. Herkkujuustolan tuotantomäärä sekä työntekijöiden määrä ovat myös kasvaneet muuton jälkeen. Herkkujuustola on harkinnut ISO 22000 -standardin käyttöönottoa juustolan kilpailukyvyn sekä elintarviketurvallisuuden parantamiseksi.
Opinnäytetyössä tutkittiin ISO 22000 -standardin ja sen lisäosan vaatimuksia elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmän luomiseksi ja verrattiin niitä Herkkujuustolan nykyisiin käytäntöihin ja toimintoihin. Vaatimuksiin ja käytäntöihin perehdyttiin ja luotiin ehdotuksia tarvittavista muutoksista, jotta vaatimukset voidaan täyttää, kuitenkin ottamalla huomioon Herkkujuustolan luonne sekä resurssit.
Herkkujuustola sai selvityksen tarvittavista muutoksista standardin vaatimuksien täyttämiseksi.
Opinnäytetyön toimeksiantaja oli home- sekä kittikypsytettyjen juustojen valmistukseen erikoistunut Herkkujuustola Oy. Herkkujuustola siirtyi vuoden 2018 lopulla uusiin valmistustiloihin Häijääseen. Herkkujuustolan tuotantomäärä sekä työntekijöiden määrä ovat myös kasvaneet muuton jälkeen. Herkkujuustola on harkinnut ISO 22000 -standardin käyttöönottoa juustolan kilpailukyvyn sekä elintarviketurvallisuuden parantamiseksi.
Opinnäytetyössä tutkittiin ISO 22000 -standardin ja sen lisäosan vaatimuksia elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmän luomiseksi ja verrattiin niitä Herkkujuustolan nykyisiin käytäntöihin ja toimintoihin. Vaatimuksiin ja käytäntöihin perehdyttiin ja luotiin ehdotuksia tarvittavista muutoksista, jotta vaatimukset voidaan täyttää, kuitenkin ottamalla huomioon Herkkujuustolan luonne sekä resurssit.
Herkkujuustola sai selvityksen tarvittavista muutoksista standardin vaatimuksien täyttämiseksi.