Virkistävät vihannekset, herkulliset hedelmät ja maistuvat marjat : Suomalaisiin ravitsemussuosituksiin perustuva toimintapäivä alakouluikäisille
Haapanen, Johanna; Laaksonen, Eveliina (2020)
Haapanen, Johanna
Laaksonen, Eveliina
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202002052062
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202002052062
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli suomalaiset ravitsemussuositukset etenkin kasvisten, hedelmien ja marjojen näkökulmasta. Tavoitteena oli selvittää, lisätä ja tukea alakouluikäisten tietoisuutta etenkin kasvisten, hedelmien ja marjojen terveyshyödyistä. Tarkoituksena oli järjestää eteläsuomalaisen ala-asteen oppilaille suomalaisiin ravitsemussuosituksiin keskittyvä opettavainen toimintapäivä. Opinnäytetyön tietoperustassa käsiteltiin suomalaisia ravitsemussuosituksia sekä erityisesti lasten näkökulmaa vihannesten, hedelmien ja marjojen syömiseen. Lisäksi tarkasteltiin muun muassa kestävää kehitystä ja sosioekonomisten tekijöiden vaikutusta terveystottumuksiin. Opinnäytetyön aineistoa haettiin muun muassa Cinahl- ja Medic-tietokannoista. Toteutustapana oli toiminnallinen opinnäytetyö, jonka tuloksena syntyi Virkistävät vihannekset, herkulliset hedelmät ja maistuvat marjat -toimintapäivä alakouluikäisille. Päivää alustettiin tekemällä oppilaiden vanhemmille verkkokysely, johon vastasi 11 vanhempaa. Kyselyn tuloksia hyödynnettiin toimintapäivän sisällön suunnittelussa. Toimintapäivä toteutettiin tilaajakoululla huolellisesti suunnitellun aikataulun mukaisesti, ja se sisälsi sekä teoriaopetusta että toiminnallista rastityöskentelyä. Toimintapäivä onnistui osallistujien havainnoinnin sekä saadun palautteen perusteella hyvin ja palveli opinnäytetyön tavoitetta ja tarkoitusta. Palautetta antoivat sekä päivään osallistuneet oppilaat että opettajat. The theme of this Bachelor’s thesis was Finnish dietary guidelines focusing specifically on vegetables, fruits and berries. The aim was to find out if the lower comprehensive schoolers were conscious about the health benefits of vegetables, fruits and berries and also create and support that consciousness. The purpose was to organize an active and educational event about dietary guidelines to a lower comprehensive school in southern Finland. The theoretical basis of the thesis consisted of Finnish dietary guidelines from the perspective of children and also vegetables, fruits and berries. It also dealt with sustainable development and the effects of socioeconomical factors to the life habits. The information was searched from different databases, including Cinahl and Medic. This thesis was a practice based thesis and it resulted in an active event called Refreshing Vegetables, Delicious Fruits and Tasty Berries. Before the event, the parents were sent a short enquiry which was answered by eleven parents. The content of the event was then designed on the basis of these results. The event was carried out following the carefully planned timetable and it included both education and activities.
On the basis of the observation and feedback, the event was successful. It also served the aim and the purpose of this thesis. The feedback was gathered from both the students and the teachers.
On the basis of the observation and feedback, the event was successful. It also served the aim and the purpose of this thesis. The feedback was gathered from both the students and the teachers.