Jogurttimaitojen sekoittuvuuden tutkiminen
Hiltunen, Ville (2020)
Hiltunen, Ville
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202001311859
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202001311859
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tilaaja on Valio Oy Riihimäki. Työn tarkoituksena oli selvittää mahdollinen komponenttien kerrostuminen erilaisissa jogurttimaidoissa. Tavoitteena oli löytää jogurttimaidoille optimaalinen sekoitusohjelma ja samalla pienentää mittaustulosten vaihteluväliä. Työssä verrattiin myös kahden erilaisen säiliösekoittajan eroavaisuuksia. Sekoittajat erosivat toisistaan siten, että toisen sekoittajan pystyakseliin oli kiinnitetty ylimääräinen lapa. Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään muun muassa jogurttien luokittelua, raaka-aineita sekä sekoitetun jogurtin valmistusprosessia.
Tuloksista havaittiin, että rasvattoman jogurttimaidon pinnalle oli muodostunut laktoosikerrostumaa. Muissa jogurttimaidoissa laktoosin kerrostumista ei ollut havaittavissa. Muiden komponenttien pienet pitoisuuserot eri sekoitusohjelmien välillä hukkuivat suuren luottamusvälin sisälle. Mittaustulosten suuri luottamusväli viittaa analysaattorin heikkoon toistettavuuskykyyn. Sen vuoksi ei saatu tilastollisesti osoitettua jogurttimaidoissa olevan komponenttien kerrostumista. Myöskään säiliösekoittajien välillä ei huomattavia eroavaisuuksia havaittu.
Tuloksista havaittiin, että rasvattoman jogurttimaidon pinnalle oli muodostunut laktoosikerrostumaa. Muissa jogurttimaidoissa laktoosin kerrostumista ei ollut havaittavissa. Muiden komponenttien pienet pitoisuuserot eri sekoitusohjelmien välillä hukkuivat suuren luottamusvälin sisälle. Mittaustulosten suuri luottamusväli viittaa analysaattorin heikkoon toistettavuuskykyyn. Sen vuoksi ei saatu tilastollisesti osoitettua jogurttimaidoissa olevan komponenttien kerrostumista. Myöskään säiliösekoittajien välillä ei huomattavia eroavaisuuksia havaittu.