Ravinnon lisänä käytettävien luonnontuotteiden laadun valvonta: Soluviljelmään perustuva sytotoksisuuden määritys
Prittinen, Merja (2019)
Prittinen, Merja
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019120725252
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019120725252
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä selvitettiin kirjallisuuden avulla ravinnon lisänä käytettävien luonnontuotteiden laadun valvontaa sekä kokeellisesti eräiden luonnontuotteiden sytotoksisuutta. Työ tehtiin yhteistyössä Oulun yliopiston alaisen Kajaanin yliopistokeskuksen Mittaustekniikan yksikön (MITY:n) kanssa.
Ravintolisien lisäksi myös yrtit, teet, mausteet sekä annoskoristeet ovat kasveista ja niiden osista saatavia ravinnon lisänä käytettäviä tuotteita. Annoskoristeella tarkoitetaan syötävää kasvia tai kasvin osaa, jolla koristellaan leivokset tai annokset. Nämä tuotteet ovat elintarvikelainsäädännön alaisia.
Työ oli osa tutkimuslaitoksen PALKO-projektia. Projektin tavoitteena on luonnontuotteiden turvallisuuden ja laadun kehittäminen. Osa näytteistä saatiin Mikroaaltojen ja kryokonsentraation hyödynnettävyys teollisissa prosesseissa (KryoMikro) -hankkeelta. KryoMikro -hanke tutkii kryokonsentraation ja mikroaaltokäsittelyn soveltuvuutta elintarvikkeiden ja luonnontuotteiden prosessointiin sekä nestemäisten jätteiden käsittelyyn.
Tutkittavana oli kuusi luonnon raaka-aineista eri tavoin valmistettua näytettä. Näytteet valmistettiin puolukasta, mustikanlehdestä, nokkosesta, karpalosta ja koivun mahlasta. Merkittävin vaikutus solujen kasvuun havaittiin mustikanlehtijauheella ja puolukkajauheella.
Sytotoksisuuskokeiden avulla saatiin selville pitoisuudet, jotka eivät juurikaan vaikuta solujen kasvuun. Lisäksi tehtiin runsaasti havaintoja asioista, jotka tulee ottaa huomioon soluviljelymenetelmää perustettaessa.
Tutkimuslaitos voi sisällyttää tämän opinnäytetyön tuloksia tieteellisiin julkaisuihin ja esitelmiin ja näin edistää tulosten hyödynnettävyyttä esimerkiksi luonnontuotteiden valmistajien parissa.
Ravintolisien lisäksi myös yrtit, teet, mausteet sekä annoskoristeet ovat kasveista ja niiden osista saatavia ravinnon lisänä käytettäviä tuotteita. Annoskoristeella tarkoitetaan syötävää kasvia tai kasvin osaa, jolla koristellaan leivokset tai annokset. Nämä tuotteet ovat elintarvikelainsäädännön alaisia.
Työ oli osa tutkimuslaitoksen PALKO-projektia. Projektin tavoitteena on luonnontuotteiden turvallisuuden ja laadun kehittäminen. Osa näytteistä saatiin Mikroaaltojen ja kryokonsentraation hyödynnettävyys teollisissa prosesseissa (KryoMikro) -hankkeelta. KryoMikro -hanke tutkii kryokonsentraation ja mikroaaltokäsittelyn soveltuvuutta elintarvikkeiden ja luonnontuotteiden prosessointiin sekä nestemäisten jätteiden käsittelyyn.
Tutkittavana oli kuusi luonnon raaka-aineista eri tavoin valmistettua näytettä. Näytteet valmistettiin puolukasta, mustikanlehdestä, nokkosesta, karpalosta ja koivun mahlasta. Merkittävin vaikutus solujen kasvuun havaittiin mustikanlehtijauheella ja puolukkajauheella.
Sytotoksisuuskokeiden avulla saatiin selville pitoisuudet, jotka eivät juurikaan vaikuta solujen kasvuun. Lisäksi tehtiin runsaasti havaintoja asioista, jotka tulee ottaa huomioon soluviljelymenetelmää perustettaessa.
Tutkimuslaitos voi sisällyttää tämän opinnäytetyön tuloksia tieteellisiin julkaisuihin ja esitelmiin ja näin edistää tulosten hyödynnettävyyttä esimerkiksi luonnontuotteiden valmistajien parissa.