Ravitsemukselliset erityispiirteet somalikulttuurissa
Abdirahman, Salma; Jama, Safiya (2019)
Abdirahman, Salma
Jama, Safiya
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019120224068
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019120224068
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää koulutustilaisuus äitiys- ja lastenneuvolan terveydenhoitajille ravitsemuksellisista erityispiirteistä somalikulttuurissa. Opinnäytetyön tavoitteena oli lisätä terveydenhoitajien tietoa sekä ymmärrystä somalikulttuurista, jotta heidän ohjauksensa mahdollisesti monipuolistuisi. Tavoitteena oli myös se, että terveydenhoitajat ymmärtäisivät seikat, jotka mahdollisesti vaikuttavat perheiden valintoihin sekä käyttäytymiseen ravitsemuksen suhteen.
Koulutustilaisuus pidettiin Itäkadun perhekeskuksen tiloissa. Tilaisuuteen osallistui 15 terveydenhoitajaa. Koulutustilaisuus koostui kahdesta osiosta. Ensimmäisessä osiossa käytiin yhdessä Power Point -esityksen sekä keskustelun avulla, somalialaisen kulttuurin ja ruokakulttuurin ominaisuuksia sekä haasteita, jotka esiintyvät länsimaalaisessa ruokakulttuurissa. Toisessa osiossa avattiin kolme eri case-tehtävää yhdessä osallistujien kanssa.
Koulutustilaisuuden lopussa kerättyjen palautteiden perusteella tilaisuus oli ajankohtainen ja tarpeellinen. Terveydenhoitajat kokivat saaneensa vinkkejä, joilla he voisivat monipuolistaa somaliperheiden ravitsemusohjausta neuvolassa. Kehittämisideoiksi nousi esiin osallistujien tarve saada lisäkoulutusta raskaana olevien somaliäitien ravitsemusohjauksesta sekä uskonnon vaikutuksesta ruokailuun.
Koulutustilaisuus pidettiin Itäkadun perhekeskuksen tiloissa. Tilaisuuteen osallistui 15 terveydenhoitajaa. Koulutustilaisuus koostui kahdesta osiosta. Ensimmäisessä osiossa käytiin yhdessä Power Point -esityksen sekä keskustelun avulla, somalialaisen kulttuurin ja ruokakulttuurin ominaisuuksia sekä haasteita, jotka esiintyvät länsimaalaisessa ruokakulttuurissa. Toisessa osiossa avattiin kolme eri case-tehtävää yhdessä osallistujien kanssa.
Koulutustilaisuuden lopussa kerättyjen palautteiden perusteella tilaisuus oli ajankohtainen ja tarpeellinen. Terveydenhoitajat kokivat saaneensa vinkkejä, joilla he voisivat monipuolistaa somaliperheiden ravitsemusohjausta neuvolassa. Kehittämisideoiksi nousi esiin osallistujien tarve saada lisäkoulutusta raskaana olevien somaliäitien ravitsemusohjauksesta sekä uskonnon vaikutuksesta ruokailuun.