Lisätyn sokerin käyttö leikki-ikäisen lapsen välipaloissa : Pirkanmaan Voimiassa
Viitala, Reetta (2019)
Viitala, Reetta
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019112823293
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019112823293
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, voiko lisätyn sokerin määrää vähentää Pirkanmaan Voimian varhaiskasvatuksen välipaloissa, ja millä keinoin vähäsokerisista välipaloista voitaisiin tehdä suosittuja lasten keskuudessa. Toimeksiantaja Pirkanmaan voimia on Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Tampereen kaupungin omistama yhtiö, joka tarjoaa ateriapalveluja muun muassa kouluihin ja sairaaloihin. Opinnäytetyön aiheen taustalla on syventävän harjoittelun aikana tehty esitutkimus aiheesta sokerin käyttö päiväkoti-ikäisten välipaloissa.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään päiväkotiruokailua, varhaiskasvatuksen ravitsemussuosituksia ja lisätyn sokerin käyttöä välipaloissa. Teoriaosuus sisältää myös pohdintaa sokerin haitoista sekä välipalojen tarpeellisuudesta varhaiskasvatuksessa. Tutkimusstrategiaksi valikoitui tapaustutkimus empiirisin menetelmin.
Esitutkimustyössä selvitettiin varhaiskasvatuksen välipalatottumuksia ennen lisätyn sokerin vähentämistä. Tutkimuksesta kävi ilmi, että suurin osa vastanneista pyrkii käyttämään vähemmän lisättyä sokeria ja toivoivat tätä myös päiväkoteihin. Tulokset osoittivat, että lisätyn sokerin vähentäminen oli tervetullut uudistus ja se antoi perustan koko opinnäytetyölle. Yhtenä opinnäytetyön tavoitteista oli selvittää, millä metodeilla päiväkoti-ikäiset lapset saadaan syömään vähäsokerisempia välipaloja. Kyselytutkimusten avulla selvitettiin sekä lasten ja heidän vanhempiensa että päiväkotien henkilökunnan näkemyksiä välipalatottumuksiin.
Kolmen eri päiväkoteihin sekä lasten koteihin lähetetyn kyselytutkimuksen pohjalta syntyi tutkimusaineisto, jota analysoimalla saatiin aikaan tutkimuksen tulokset. Tulosten avulla todettiin, että lisätyn sokerin määrää varhaiskasvatuksessa voidaan vähentää entisestään, mutta vähentämisen tulisi tapahtua vaiheittain, jotta lapset ehtivät tottua muutoksiin. Tutkimustuloksia hyväksikäyttäen ideoitiin toimenpide-ehdotuksia toimeksiantajan käyttöön.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään päiväkotiruokailua, varhaiskasvatuksen ravitsemussuosituksia ja lisätyn sokerin käyttöä välipaloissa. Teoriaosuus sisältää myös pohdintaa sokerin haitoista sekä välipalojen tarpeellisuudesta varhaiskasvatuksessa. Tutkimusstrategiaksi valikoitui tapaustutkimus empiirisin menetelmin.
Esitutkimustyössä selvitettiin varhaiskasvatuksen välipalatottumuksia ennen lisätyn sokerin vähentämistä. Tutkimuksesta kävi ilmi, että suurin osa vastanneista pyrkii käyttämään vähemmän lisättyä sokeria ja toivoivat tätä myös päiväkoteihin. Tulokset osoittivat, että lisätyn sokerin vähentäminen oli tervetullut uudistus ja se antoi perustan koko opinnäytetyölle. Yhtenä opinnäytetyön tavoitteista oli selvittää, millä metodeilla päiväkoti-ikäiset lapset saadaan syömään vähäsokerisempia välipaloja. Kyselytutkimusten avulla selvitettiin sekä lasten ja heidän vanhempiensa että päiväkotien henkilökunnan näkemyksiä välipalatottumuksiin.
Kolmen eri päiväkoteihin sekä lasten koteihin lähetetyn kyselytutkimuksen pohjalta syntyi tutkimusaineisto, jota analysoimalla saatiin aikaan tutkimuksen tulokset. Tulosten avulla todettiin, että lisätyn sokerin määrää varhaiskasvatuksessa voidaan vähentää entisestään, mutta vähentämisen tulisi tapahtua vaiheittain, jotta lapset ehtivät tottua muutoksiin. Tutkimustuloksia hyväksikäyttäen ideoitiin toimenpide-ehdotuksia toimeksiantajan käyttöön.