Elintarviketekniikan laboratorion käytettävyys elintarvikehuoneistona
Korvenpää, Jenni (2019)
Korvenpää, Jenni
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019111120920
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019111120920
Tiivistelmä
Insinöörityön tavoitteena oli selvittää, soveltuuko Metropolia Ammattikorkeakoulun Leiritien kampuksen Elintarviketekniikan laboratorio elintarvikehuoneistoksi. Tila ei ole kokoaikaisessa opetuskäytössä, joten koettiin tarpeelliseksi selvittää, onko tilaa tai sen osaa mahdollista hyödyntää vuokraamalla. Elintarvikehuoneistokelpoisuus mahdollistaa tilan vuokraamisen elintarvikealan yritykselle tuotteiden valmistustilaksi.
Elintarvikehuoneiston vaatimukset ja ilmoitusvelvollisuus pohjautuvat elintarvikelakiin 23/2006, jonka tavoitteena on turvata elintarviketurvallisuus kuluttajalle. Viranomaisvalvonnan toteuttavat elintarvikehuoneiston kotikunnan elintarviketarkastajat. Työssä kartoitetaan elintarvikehuoneistovaatimukset sekä Elintarviketekniikan laboratorion lähtötilanne. Selvitystyössä konsultoitiin Vantaan kaupungin ympäristökeskuksen elintarviketarkastajaa tilan soveltuvuudesta elintarvikkeiden ammattimaiseen valmistukseen sekä muutostöiden tarpeesta. Lisäksi selvityksessä huomioitiin vuokrauksesta kiinnostuneen yrityksen tarpeet valmistustilalle.
Elintarviketarkastajan konsultoinnissa varmistuttiin tilan täyttävän lähtötilanteessa rakenteellisesti elintarvikehuoneiston vaatimukset. Haasteena oli tilan kahden käyttötarkoituksen, ammattikorkeakoulun opetustoiminnan ja yrityksen valmistustoiminnan, yhdistäminen. Toiminnallisten elintarvikehuoneistovaatimusten täyttämiseksi ammattikorkeakoulun ja yrityksen toiminta on erotettava toisistaan ajallisesti sekä jakamalla tila käyttöalueisiin. Lisäksi yritystoiminnan mahdollistamiseksi tilaan on investoitava elintarvikeyrityksen käyttöön kylmäkalusteet.
Selvityksen tuloksena Elintarviketekniikan laboratoriosta löydettiin yritysprofiiliin sopiva elintarvikehuoneistokelpoinen tilaosuus. Työssä esiteltyjen pienten muutosten jälkeen Elintarviketekniikan laboratorio soveltuu vuokrattavaksi profiiliin sopivalle elintarvikealan yritykselle. The aim of this thesis was to determine if the Food Engineering Laboratory of Metropolia University of Applied Sciences is suitable for being utilized as food premises. The laboratory located in Leiritie Campus was utilized only part-time for educational purposes. Therefore, it was necessary to study whether it is possible to exploit the space, or a part of it, as a rental space for a food business operator. Gaining a Food Premises Approval License would ena-ble food manufacturing in the Food Engineering Laboratory.
The requirements of food premises and the obligation to notify the control authority are based on the Food Act 23/2006, whose main objective is to ensure safe food to consumers. The primary control authority is the home municipality of the operation. In this thesis the re-quirements of food premises and current situation of the Food Engineering Laboratory were examined. The compatibility of these was defined by consulting a food safety inspector at the Environment Centre of Vantaa. The food business operator who was initially interested in renting the laboratory space was also consulted about its requirements for a food manu-facturing space.
Consulting the food safety inspector ensured that the structural requirements in the laborato-ry were fulfilled. The challenge was how to combine the educational purposes and the busi-ness operations in the Food Engineering Laboratory. To ensure the food safety for the busi-ness operator and to meet the requirements for food premises, the education function and the intended business operation must be separated in terms of time and space. In addition, the intended food business operation requires investing in new devices for cold storing.
As a result of this research, the optimal space for business operation in the Food engineer-ing laboratory was obtained. After minor alterations, which are presented in this thesis, the Food Engineering Laboratory is suitable for being rented as a manufacturing space to a food business operator.
Elintarvikehuoneiston vaatimukset ja ilmoitusvelvollisuus pohjautuvat elintarvikelakiin 23/2006, jonka tavoitteena on turvata elintarviketurvallisuus kuluttajalle. Viranomaisvalvonnan toteuttavat elintarvikehuoneiston kotikunnan elintarviketarkastajat. Työssä kartoitetaan elintarvikehuoneistovaatimukset sekä Elintarviketekniikan laboratorion lähtötilanne. Selvitystyössä konsultoitiin Vantaan kaupungin ympäristökeskuksen elintarviketarkastajaa tilan soveltuvuudesta elintarvikkeiden ammattimaiseen valmistukseen sekä muutostöiden tarpeesta. Lisäksi selvityksessä huomioitiin vuokrauksesta kiinnostuneen yrityksen tarpeet valmistustilalle.
Elintarviketarkastajan konsultoinnissa varmistuttiin tilan täyttävän lähtötilanteessa rakenteellisesti elintarvikehuoneiston vaatimukset. Haasteena oli tilan kahden käyttötarkoituksen, ammattikorkeakoulun opetustoiminnan ja yrityksen valmistustoiminnan, yhdistäminen. Toiminnallisten elintarvikehuoneistovaatimusten täyttämiseksi ammattikorkeakoulun ja yrityksen toiminta on erotettava toisistaan ajallisesti sekä jakamalla tila käyttöalueisiin. Lisäksi yritystoiminnan mahdollistamiseksi tilaan on investoitava elintarvikeyrityksen käyttöön kylmäkalusteet.
Selvityksen tuloksena Elintarviketekniikan laboratoriosta löydettiin yritysprofiiliin sopiva elintarvikehuoneistokelpoinen tilaosuus. Työssä esiteltyjen pienten muutosten jälkeen Elintarviketekniikan laboratorio soveltuu vuokrattavaksi profiiliin sopivalle elintarvikealan yritykselle.
The requirements of food premises and the obligation to notify the control authority are based on the Food Act 23/2006, whose main objective is to ensure safe food to consumers. The primary control authority is the home municipality of the operation. In this thesis the re-quirements of food premises and current situation of the Food Engineering Laboratory were examined. The compatibility of these was defined by consulting a food safety inspector at the Environment Centre of Vantaa. The food business operator who was initially interested in renting the laboratory space was also consulted about its requirements for a food manu-facturing space.
Consulting the food safety inspector ensured that the structural requirements in the laborato-ry were fulfilled. The challenge was how to combine the educational purposes and the busi-ness operations in the Food Engineering Laboratory. To ensure the food safety for the busi-ness operator and to meet the requirements for food premises, the education function and the intended business operation must be separated in terms of time and space. In addition, the intended food business operation requires investing in new devices for cold storing.
As a result of this research, the optimal space for business operation in the Food engineer-ing laboratory was obtained. After minor alterations, which are presented in this thesis, the Food Engineering Laboratory is suitable for being rented as a manufacturing space to a food business operator.