Mallasleivän tuotekehitys
Rasi, Henna (2019)
Rasi, Henna
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019063017600
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019063017600
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä Lapuan Leipä Oy:n sekä Mallaskuun Panimo Oy:n kanssa. Työn tavoitteena oli selvittää oluen panemisen sivuvirtana syntyvän mäskin uudelleen prosessointi leipomotuotteen valmistusaineena ja kehittää siitä uusi myyntituote leipomolle. Tuotekehitystoiminnan avulla yrityksillä on mahdollisuus kehittää toimintaansa ja vastata kasvaneeseen talouskilpailuun.
Mallasleivän tuotekehitys aloitettiin tuotteen ideoinnilla vuoden 2017 lopulla, ja se eteni leivonnassa käytettävien raaka-aineiden tutkimiseen ja reseptin kehittämiseen alkuvuonna 2018. Työssä tarkasteltavia tutkimusosioita olivat, raskin ja mäskin ominaisuudet leivonnan raaka-aineina, suunnitellun mallasleivän reseptin toimivuus sekä pakkauksen vaikutus lopputuotteen säilyvyyteen ja laatuun.
Leivonnassa käytetyn mäskin ja raskin tutkimuksista saaduilla tuloksilla pystyttiin parantamaan kehitettävän mallasleivän reseptiä toimivammaksi. Samalla saatiin tietoutta käytetyn mäskin elintarviketurvallisuudesta sekä koostumuksesta lopputuotteen valmistusprosessia varten. Leivontakokeiden ja aistinvaraisen arvioinnin avulla saatiin valmistettua leipä, joka sisältää 13.3 % Mallaskuun panimolta saatua Peltopyy Pils -oluen mäskiä. Työssä saatuja tuloksia hyödynnetään jatkossa molempien yhteistyöyritysten kehitystoiminnassa sekä tukemaan mallasleivän lanseeraamista markkinoille.
Mallasleivän tuotekehitys aloitettiin tuotteen ideoinnilla vuoden 2017 lopulla, ja se eteni leivonnassa käytettävien raaka-aineiden tutkimiseen ja reseptin kehittämiseen alkuvuonna 2018. Työssä tarkasteltavia tutkimusosioita olivat, raskin ja mäskin ominaisuudet leivonnan raaka-aineina, suunnitellun mallasleivän reseptin toimivuus sekä pakkauksen vaikutus lopputuotteen säilyvyyteen ja laatuun.
Leivonnassa käytetyn mäskin ja raskin tutkimuksista saaduilla tuloksilla pystyttiin parantamaan kehitettävän mallasleivän reseptiä toimivammaksi. Samalla saatiin tietoutta käytetyn mäskin elintarviketurvallisuudesta sekä koostumuksesta lopputuotteen valmistusprosessia varten. Leivontakokeiden ja aistinvaraisen arvioinnin avulla saatiin valmistettua leipä, joka sisältää 13.3 % Mallaskuun panimolta saatua Peltopyy Pils -oluen mäskiä. Työssä saatuja tuloksia hyödynnetään jatkossa molempien yhteistyöyritysten kehitystoiminnassa sekä tukemaan mallasleivän lanseeraamista markkinoille.