Ravitsemisala uravalintana: nuorten asenne ja mielikuvat
Airaksinen, Janette (2019)
Airaksinen, Janette
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019061917385
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019061917385
Tiivistelmä
Ravitsemisalalla on pula osaavasta työvoimasta. Ravitsemisalan liikkeiden lukumäärä ja tämän myötä työvoiman tarve ovat olleet jatkuvassa kasvussa 2000-luvulla. Samalla hakijamäärät alan koulutuksiin ovat pudonneet. Avoimia työpaikkoja ei saada täytettyä, koska työnhakijat ja työnantajat eivät kohtaa. Ravitsemisalan palkkataso ja osa-aikaisten työsuhteiden yleisyys eivät houkuttele hakeutumaan alalle töihin.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää nuorten asenteita ja mielikuvia ravitsemisalaa kohtaan uravalintana. Työssä tutkittiin, miten vanhempien korkeakoulutus, vanhempien työkokemus alalta ja oma työkokemus alalta vaikuttavat mielikuviin. Tutkimuksessa selvitettiin myös, mihin seikkoihin huomiota kiinnittämällä alan kiinnostavuutta voisi lisätä.
Suurimpia motiiveja uravalinnoissa on kiinnostus alaa kohtaan. Koulutusasteen ja -alan on todettu olevan jossain määrin periytyviä sukupolvelta seuraavalle, eli vanhempien sosioekonominen asema vaikuttaa myös uravalintoihin. Uravalintoihin vaikuttaa myös työn kokeminen merkitykselliseksi. Ravitsemisalalla työskentely on kiireistä, palkkataso on vaativuuteen nähden alhainen ja työajat painottuvat iltoihin ja viikonloppuihin.
Tämän opinnäytetyön tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena kyselytutkimuksena vuoden 2019 keväällä. Tutkimuksen sähköinen Webropol-ohjelmalla luotu kyselylomake lähetettiin kaikkiin Helsingin suomenkielisiin yläkouluihin ja lukioihin. Tutkimukseen vastasi 166 nuorta, joista 90 % peruskoululaisia ja 10 % lukiolaisia. Tuloksia analysoitiin ristiintaulukoimalla ja keskiarvoja vertailemalla.
Tuloksista selviää, että nuoret eivät pidä ravitsemisalaa kovin kiinnostavana vaihtoehtona uravalintoja ajatellessa. Alalla saa toteuttaa itseään, mutta palkkataso, työn kiireisyys ja työpaikkaedut eivät ole houkuttelevia. Alalle kouluttautumista ei mielletty haastavaksi. Taustatekijöiden vaikutusta tarkastellessa korkeakoulutettujen vanhempien lapset suhtautuivat negatiivisemmin alaan. Vanhempien kokemus alalla työskentelystä vaikutti positiivisesti alan kiinnostavuuteen, kun taas oma työkokemus alalta vaikutti negatiivisesti. Ravitsemisalan kiinnostavuutta nuorten mielestä lisäisi enempi tietoisuus alasta ja palkkauksen parantaminen.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää nuorten asenteita ja mielikuvia ravitsemisalaa kohtaan uravalintana. Työssä tutkittiin, miten vanhempien korkeakoulutus, vanhempien työkokemus alalta ja oma työkokemus alalta vaikuttavat mielikuviin. Tutkimuksessa selvitettiin myös, mihin seikkoihin huomiota kiinnittämällä alan kiinnostavuutta voisi lisätä.
Suurimpia motiiveja uravalinnoissa on kiinnostus alaa kohtaan. Koulutusasteen ja -alan on todettu olevan jossain määrin periytyviä sukupolvelta seuraavalle, eli vanhempien sosioekonominen asema vaikuttaa myös uravalintoihin. Uravalintoihin vaikuttaa myös työn kokeminen merkitykselliseksi. Ravitsemisalalla työskentely on kiireistä, palkkataso on vaativuuteen nähden alhainen ja työajat painottuvat iltoihin ja viikonloppuihin.
Tämän opinnäytetyön tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena kyselytutkimuksena vuoden 2019 keväällä. Tutkimuksen sähköinen Webropol-ohjelmalla luotu kyselylomake lähetettiin kaikkiin Helsingin suomenkielisiin yläkouluihin ja lukioihin. Tutkimukseen vastasi 166 nuorta, joista 90 % peruskoululaisia ja 10 % lukiolaisia. Tuloksia analysoitiin ristiintaulukoimalla ja keskiarvoja vertailemalla.
Tuloksista selviää, että nuoret eivät pidä ravitsemisalaa kovin kiinnostavana vaihtoehtona uravalintoja ajatellessa. Alalla saa toteuttaa itseään, mutta palkkataso, työn kiireisyys ja työpaikkaedut eivät ole houkuttelevia. Alalle kouluttautumista ei mielletty haastavaksi. Taustatekijöiden vaikutusta tarkastellessa korkeakoulutettujen vanhempien lapset suhtautuivat negatiivisemmin alaan. Vanhempien kokemus alalla työskentelystä vaikutti positiivisesti alan kiinnostavuuteen, kun taas oma työkokemus alalta vaikutti negatiivisesti. Ravitsemisalan kiinnostavuutta nuorten mielestä lisäisi enempi tietoisuus alasta ja palkkauksen parantaminen.