Lammastalouden tuotteet ja kannattavuus Oppimateriaali
Manninen, Sini (2018)
Manninen, Sini
2018
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019061817301
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019061817301
Tiivistelmä
Vuosituhannen alussa lammastilojen määrä alkoi laskea huomattavasti ja lampaiden pitoon alettiin suhtautua enemmän harrasteluna kuin elinkeinona. Vuoden 2010 jälkeen tilojen lukumäärä lähti nousuun ja niiden lukumäärä on siitä saakka pysynyt nousujohteisena. Lammastilallisia leimaa suuri kasvuhalukkuus ja kiinnostus eri lammastuotteiden valmistuksesta. Tuotannon kannattavuutta haetaan joko erikoistumalla tiettyyn tuotteeseen tai yhdistämällä eri tuotantosuuntia. Opinnäytetyössä laadittiin valmis oppimateriaali Jyväskylän ammattikorkeakoulun lammasaiheiselle verkko-opintojaksolle. Tavoitteena oli tehdä mahdollisimman kattava oppimateriaali lammastalouden tuotantosuuntaa opiskeleville ja tuottaa lisää tietoa eri tuotteiden kannattavuudesta. Opinnäytetyössä tutkittavia ja oppimateriaaliin sisällytettäviä tuotteita olivat karitsanlihan myynti teurastamoon sekä suoraan kuluttajalle, lihajalosteet, villa, talja, maisemanhoito, paimenkoirien koulutus, maidontuotanto, juuston ja jugurtin valmistus sekä saippua- ja kosmetiikkatuotteet. Tuotteiden kannattavuutta tutkittiin tekemällä uuhi- ja palvelukohtaisia katetuottolaskelmia Excel-taulukkolaskentaohjelmalla. Tutkimusaineisto kerättiin sekä painetusta materiaalista että verkkojulkaisuista. Katetuottolaskelmien tiedot perustuvat tuottajahintoihin sekä ProAgrian että Luonnonvarakeskuksen aineistoihin. Valmiin oppimateriaalin lopullinen muoto oli kooltaan A4-kokoinen ja yli 50 sivuinen julkaisu.