Funktionaalisen makeisen tuotekehitysprojekti ja Limitechin massaprosessointilaitteen käyttö
Vaateri, Laura (2019)
Vaateri, Laura
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019061416978
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019061416978
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on toiminnallinen. Teoriaosuus käsittelee elintarvikkeiden funktionaalisuutta, makeisten valmistusta ja prosessissa käytettyjä raaka-aineita, tutkimusmenetelmiä sekä valmistuslaitteita. Työn toiminnallinen osuus koostuu makeismassan valmistuksesta, reseptiikan kehittämisestä ja testaamisesta sekä tulosten arvioinnista.
Tuotekehitysprosessin aikana oli tarkoitus kehittää funktionaalisia ominaisuuksia sisältävä toffeetyylinen makeinen. Prosessissa käytettiin apuna aistinvaraista arviointia tuotteen ominaisuuksien hiomisessa ja hienosäädössä sekä stereomikroskooppia rakenteen tarkastelussa ja kehityksessä. Kehitettävän makeisen lisäksi työn aikana oli tarkoitus selvittää Limitechin massaprosessointilaitteen toiminta ja käyttö pääasiassa kehitettävän makeismassan valmistuksessa.
Tuotekehitystyö toteutettiin kevään 2019 aikana opinnäytetyön toimeksiantajana toimivan Foodwest Oy:n tuotannon ja tuotekehityksen tiloissa. Tavoitteena oli saada tuotteen rakenne ja maku valmiiksi funktionaalisten ominaisuuksien lisäystä sekä kokeilua varten. Tuotekehityksen tuloksena saadun tuotteen rakenne oli haluttu ja aromi oli tavoitettu, värin hienosäätöä ei nopean aikataulun takia ryhdytty kokeilemaan käytännössä.
Tuotekehitysprosessin aikana oli tarkoitus kehittää funktionaalisia ominaisuuksia sisältävä toffeetyylinen makeinen. Prosessissa käytettiin apuna aistinvaraista arviointia tuotteen ominaisuuksien hiomisessa ja hienosäädössä sekä stereomikroskooppia rakenteen tarkastelussa ja kehityksessä. Kehitettävän makeisen lisäksi työn aikana oli tarkoitus selvittää Limitechin massaprosessointilaitteen toiminta ja käyttö pääasiassa kehitettävän makeismassan valmistuksessa.
Tuotekehitystyö toteutettiin kevään 2019 aikana opinnäytetyön toimeksiantajana toimivan Foodwest Oy:n tuotannon ja tuotekehityksen tiloissa. Tavoitteena oli saada tuotteen rakenne ja maku valmiiksi funktionaalisten ominaisuuksien lisäystä sekä kokeilua varten. Tuotekehityksen tuloksena saadun tuotteen rakenne oli haluttu ja aromi oli tavoitettu, värin hienosäätöä ei nopean aikataulun takia ryhdytty kokeilemaan käytännössä.