Elintarvikealan yrityksen pakkausmerkintäprosessin kehittäminen riskienhallinnan näkökannalta
Kuosa, Jari (2019)
Kuosa, Jari
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019061016332
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019061016332
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tehostaa elintarvikkeiden pakkaamisen ja etiketöinnin prosesseja elintarvikealan yrityksessä sekä ehkäistä pakkausmerkintäprosessin inhimillisiä virheitä vähentämällä manuaalisten työvaiheiden määrää ja toistuvuutta. Raportissa kuvataan ensin prosessin nykytilaa ja sen mahdollisia ongelmakohtia.
Opinnäytetyössä selvitettiin toimintatutkimuksen avulla pakkausmerkintäprosessin kehittämistä parantamalla toiminnanohjausjärjestelmän ja sähköisen etiketintulostusjärjestelmän välistä yhteensopivuutta. Opinnäytetyön tuloksena laadittiin suunnitelma prosessin virtaviivaistamiseksi. Suunnitelman avulla on mahdollista vähentää käytössä olevien tietojärjestelmien määrää siirtämällä pakkausmerkintöihin käytettävän sähköisen etiketintulostusjärjestelmän vaatimat tietokannan kentät osaksi toiminnanohjausjärjestelmää.
Kuluttaja saa elintarvikkeita ostaessaan tietoja tuotteen ainesosista ja niiden sisältämistä allergeeneistä elintarvikepakkauksesta. Osalle kuluttajista on jopa elintärkeää, että pakkaukseen merkityt ainesosat vastaavat 100-prosenttisesti tuotteen sisältöä. Elintarvikealalla on tärkeää, että elintarvikkeen pakkausseloste on helposti ymmärrettävä, eikä se johda kuluttajaa harhaan. Kun tuotetta pakataan valmistajalla tai etiketöidään maahantuojalla, yrityksen vastuulla on huolehtia, että elintarvikepakkauksessa on kaikki elintarvikealan lainsäädännön vaatima tieto eikä ainoastaan kuluttajan ostopäätökseen vaikuttava tieto.
Opinnäytetyössä selvitettiin toimintatutkimuksen avulla pakkausmerkintäprosessin kehittämistä parantamalla toiminnanohjausjärjestelmän ja sähköisen etiketintulostusjärjestelmän välistä yhteensopivuutta. Opinnäytetyön tuloksena laadittiin suunnitelma prosessin virtaviivaistamiseksi. Suunnitelman avulla on mahdollista vähentää käytössä olevien tietojärjestelmien määrää siirtämällä pakkausmerkintöihin käytettävän sähköisen etiketintulostusjärjestelmän vaatimat tietokannan kentät osaksi toiminnanohjausjärjestelmää.
Kuluttaja saa elintarvikkeita ostaessaan tietoja tuotteen ainesosista ja niiden sisältämistä allergeeneistä elintarvikepakkauksesta. Osalle kuluttajista on jopa elintärkeää, että pakkaukseen merkityt ainesosat vastaavat 100-prosenttisesti tuotteen sisältöä. Elintarvikealalla on tärkeää, että elintarvikkeen pakkausseloste on helposti ymmärrettävä, eikä se johda kuluttajaa harhaan. Kun tuotetta pakataan valmistajalla tai etiketöidään maahantuojalla, yrityksen vastuulla on huolehtia, että elintarvikepakkauksessa on kaikki elintarvikealan lainsäädännön vaatima tieto eikä ainoastaan kuluttajan ostopäätökseen vaikuttava tieto.