Kuivalihan laadun parantaminen ja prosessin automatisointi
Ahjoniemi, Tea (2019)
Ahjoniemi, Tea
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019060515079
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019060515079
Tiivistelmä
Insinöörityö toteutettiin yhteistyössä Kuivalihakundi Oy:n kanssa. Kuivalihakundi on Vantaan Koivuhaassa sijaitseva elintarviketehdas, joka valmistaa kotimaisesta lihasta kuivalihaa. Opinnäytetyössä käytettiin kirjalähteitä ja sähköisiä lähteitä tiedon keräämiseksi sekä haastateltiin Kuivalihakundin perustajaa.
Insinöörityön tarkoituksena oli selvittää, kuinka parantaa kuivalihan laatua sekä tuotanto- ja pakkausprosessia Kuivalihakundi oy:ssä. Yrityksen toiveena oli, että tuotannon prosessien vaiheita saataisiin automatisoitua ja selvitettyä erilaisia siihen sopivia laitteita. Samalla myös selvitettiin, mikä vaikuttaa lihan laatuun ja olisiko siihen mahdollista Kuivalihakundilla vaikuttaa.
Opinnäytetyössä selvisi, ettei lihan laatuun itsessään voi vaikuttaa. Teurastamot voivat yrittää parantaa teurastuksessa lihaa vain vähän, mutta nekään eivät pysty ihmeisiin. Kuivalihakundi voisi parantaa lihan laatua vain ostamalla nuorempaa lihaa, mikä vaikuttanee katteeseen.
Työssä laskettiin myös prosessin kannattavuus ja se, milloin olisi järkevämpi ennemmin alkaa automatisoida prosessia, kuin palkata lisää työvoimaa. Samassa selvitettiin uusia tapoja hyödyntää prosessissa syntyvä hävikki, ja kuinka sitä voitaisiin markkinoida asiakkaille.
Insinöörityön tarkoituksena oli selvittää, kuinka parantaa kuivalihan laatua sekä tuotanto- ja pakkausprosessia Kuivalihakundi oy:ssä. Yrityksen toiveena oli, että tuotannon prosessien vaiheita saataisiin automatisoitua ja selvitettyä erilaisia siihen sopivia laitteita. Samalla myös selvitettiin, mikä vaikuttaa lihan laatuun ja olisiko siihen mahdollista Kuivalihakundilla vaikuttaa.
Opinnäytetyössä selvisi, ettei lihan laatuun itsessään voi vaikuttaa. Teurastamot voivat yrittää parantaa teurastuksessa lihaa vain vähän, mutta nekään eivät pysty ihmeisiin. Kuivalihakundi voisi parantaa lihan laatua vain ostamalla nuorempaa lihaa, mikä vaikuttanee katteeseen.
Työssä laskettiin myös prosessin kannattavuus ja se, milloin olisi järkevämpi ennemmin alkaa automatisoida prosessia, kuin palkata lisää työvoimaa. Samassa selvitettiin uusia tapoja hyödyntää prosessissa syntyvä hävikki, ja kuinka sitä voitaisiin markkinoida asiakkaille.