Ruokapalveluiden kehittäminen Campusravita Pyynikki
Seger, Piko (2019)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019060314455
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019060314455
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä käsitellään Campusravita Pyynikki-ravintolan senioriasiakkaiden ruokapalveluiden kehittämistä. Ravintola on pieni, seniori-ikäisten palvelutalossa sijaitseva ruokala, jossa käy palvelutalon asiakkaita, sekä lähialueella asuvia. Ravintola ei itse valmista ruokiaan, vaan ruoat tuotetaan Campusravitan keskuskeittiöllä Tampereen ammattikorkeakoulun tiloissa. Työn tavoitteena oli kehittää ruokapalveluita vastaamaan seniorien tarpeeseen heidän kulutustottumuksiensa sekä ravitsemuksellisesta näkökulmasta. Tutkimuksen tietoa kerättiin paikan päällä tehdystä haastattelusta, jossa haastateltiin ravintolan asiakkaita ja heidän suhtautumistaan ruokaan, sekä siihen liittyviä muistoja.
Seniorien kulutuskäyttäytymistä ruoan suhteen on tutkittu jo aikaisemmin, tuorein tutkimus oli vuodelta 2014. Haastattelututkimuksen tulokset vahvistivat kyseisiä aikaisemmin tehtyjä tutkimustuloksia. Seniorit halusivat kyselytutkimusten mukaan kotiruokaa, mutta olivat valmiita kokeilemaan myös uusia ruokatrendejä. Haastateltavien joukossa korostuivat luomu- ja lähiruokatrendit. Tutkimusten perusteella seniori-ikäisille halutaan tarjota lähinnä maistuvaa ruokaa, jonka ravitsemuksellinen tila ei niinkään korostu.
Seniorien kulutuskäyttäytymistä ruoan suhteen on tutkittu jo aikaisemmin, tuorein tutkimus oli vuodelta 2014. Haastattelututkimuksen tulokset vahvistivat kyseisiä aikaisemmin tehtyjä tutkimustuloksia. Seniorit halusivat kyselytutkimusten mukaan kotiruokaa, mutta olivat valmiita kokeilemaan myös uusia ruokatrendejä. Haastateltavien joukossa korostuivat luomu- ja lähiruokatrendit. Tutkimusten perusteella seniori-ikäisille halutaan tarjota lähinnä maistuvaa ruokaa, jonka ravitsemuksellinen tila ei niinkään korostu.